В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

С динамична картина на петролните пазари започна седмицата

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 13.11.2018

12:59 | 13 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С динамична картина на петролните пазари започна седмицата. Вчера видяхме поскъпване и на двата сорта петрол, на американски суров петрол и на Brent, поради изказване на Саудитска Арабия за намерението й да намали износа от страната с 500 хил. барела петрол на ден. Това беше и причината за вчерашното повишение на цените. Това каза д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Появи се информация, за анализ от страна на ОПЕК, според който трябва да се намали производство от на петрол с 1 млн. барела дневно, последвана от дискусии и коментари, включително от страна на американския президент, което пък доведе до понижаване на цената на петрола, съответно до нива за американски суров петрол под  $60 за барел и за сорта под $70 за барел".

Американският президент е изразил желанието си да няма съкращаване на производството от страна на ОПЕК, той смята, че ако има по-голямо предлагане от търсенето, цените трябва да са по-ниски и да не се контролира пазара чрез различните нива на производство, каза още редакторът.

По повод тенденцията САЩ да станат лидер в износа на петрол д-р Иванова каза, че от няколко седмици се наблюдава ръст и на запасите от петрол в САЩ, което не притеснява петролните компании да продължават да изпомпват шистов петрол. Тенденцията е производството там да продължава да расте. Според прогнозите през 2019 - 2021 г. САЩ ще произвеждат близо 17 млн. барела петрол дневно. 

"Русия е по-предпазлива в рамките на ОПЕК + и предупреждава да не се вземат прибързани политически решения и засега няма положителни настроения по отношение на съкращаване на производството на петрол. Друг играч от ОПЕк - Оман, обявява решението си "за" намаляване на добива. Големият страх на ОПЕК е от срив на цените, тъй като държавите там се издържат основно от петрол".

Разрешението на 8 държави да продължат вноса на ирански петрол непосредствено след въвеждането на санкциите към иранския петрол тушира първоначалното напрежение на пазара.

Целия коментар гледайте във видео материала.