В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Климатичните промени не се отразяват на производството на какао в дългосрочен план

Д-р Микеле Нардела, директор Икономика и статистика в Международната организация за какао, В развитие, 05.10.2018

14:01 | 5 октомври 2018
Д-р Микеле Нардела, директор Икономика и статистика в Международната организация за какао. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Микеле Нардела, директор Икономика и статистика в Международната организация за какао. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Климатичните промени няма да се отразят значително в средносрочен и дългосрочен план върху производството на какао. Възможно е то да се премести в друг регион, но няма да бъде преустановено. Това каза д-р Микеле Нардела, директор Икономика и статистика в Международната организация за какао, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Кот д'Ивоар и Гана остават двете най-големи производителки на какао, каза още д-р Нардела. Той добави, че голяма част от световните производителки вече са научили много за какаовите зърна, но има още какво да се добави към тези им познания.

„Производителките на какао трябва да разбират предимно възрастта на какаовото дърво и те вече го правят. Има обаче още много показатели, които някои от тях не могат да измерят. Така не е възможно да се предвиди производството, а когато то не е ясно, няма как да се въведе и нужната за него политика“.

Според госта освен знанието за какаото е жизнено важно да има и диверсификация на ресурсите, тъй като само Кот д'Ивоар далеч не може да гарантира значителен производствен растеж.

Необходимостта от насърчаване на производителите на какао е друг момент, който отбеляза експертът.

„Около 90% от световното производство на какао идва от малки ферми. Икономическите условия не са устойчиви за тях, а заплащането там остава драстично ниско“.

Гостът добави и нуждата от повишение на информираността на населението и разнищване на някои неоправдани митове за продукта. За пример той даде страни като Индия и Китай, чиито граждани консумират по около 100 г шоколад годишно. Според д- р Нардела именно информираността ще увеличи приеманото от тях количество и ще го доближи до средното за европейците например.

Гледайте видео материал с целия разговор.