В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Добрите шансове за турската икономика сега са нейните експортни продукции

Милена Виденова, управител на Кофас България, В развитие, 15.08.2018.

19:41 | 15 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добрите шансове за турската икономика в момента са в нейните експортните продукции, автомобилостроенето, селското стопанство. Това каза Милена Виденова, управител на Кофас България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Тези фирми, голяма част от които са представени в България,  работят и произвеждат за пазарите на ЕС. Около 8 000 са фирмите у нас с турски капитал. Броят им нараства през 2018 година спрямо 2017 с 5 %, а ако вземем данните за един хоризонт от 10 години, те са се увеличили със 180.  Нарастват и техните приходи и печалби".

Това съобщи гостът и допълни, че износът на български фирми към Турция представлява около 4 % от нашия БВП и ако очакваме свиване на турския БВП с 10 %, би трябвало това да се отрази на нашия с 0.4%. Как ще го понесат българските фирми е в зависимост от мерките, застраховките, които са взели.

„Турската икономика се характеризира с голямо производство и голямо потребление. Производството за да функционира има импорт на материал, а това води до оскъпяването му. Високите разходи на физическите лица влият на потреблението, а две трети от БВП на Турция е зависим от това вътрешно търсене. Цялата задлъжнялост ще свие вътрешното потребление“.

Намерението на турската централна банка да овладее шоково ликвиднната ситуация, като повиши с 1000 базисни пункта лихвата за рефинансиране, води до много по-висока инфлация от първоначалните прогнози преди 6 – 7 месеца, каза още Виденова. Високите нива на увеличение - от 15% до 25 % на лихвата за физическите лица, от 14% на 25 % за фирмените кредити изравняват лихвената тежест в двата типа кредитиране. Тези нива, по думите на госта напомнят много на ситуацията в България преди въвеждането на валутния борд.

"Това се случва поради обезценяването на лирата спрямо долара, повече от 90 % и спрямо еврото – над 80%. От друга страна,  индикатор за всеки инвеститор е кредит дефолт суапа, там също има рекордно покачване със 78 базисни пункта, до 529, което е най-високото ниво след 2008 година. Т.е. - има загуба на доверие от страна на инвеститорите по отношение на турската икономика".

Още по темата – гледайте видеото.