В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Headless commerce предоставя ползи както за бизнеса, така и за потребителите

Милена Мишинева, главен директор по данните в Dentsu Aegis Network България, В развитие, 03.08.2018

19:14 | 3 август 2018
Обновен: 20:14 | 3 август 2018
Милена Мишинева, главен директор по данните в Dentsu Aegis Network България. Снимка: Bloomeberg TV Bulgaria
Милена Мишинева, главен директор по данните в Dentsu Aegis Network България. Снимка: Bloomeberg TV Bulgaria

Headless commerce е нов термин, който обобщава промените в бизнес стратегиите и промените в технологиите за електронна търговия. Това посочи Милена Мишинева,Chief Data Officer Dentsu Aegis Network България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите ѝ тези промени са породени главно от промените в начините, по които потребителите пазаруват, както и от технологичната революция в съвременното ежедневие.

„Постоянно ставаме все по-свързани. В края на 2017 в България 70% от българското население над 16 годишна възраст използва интернет. 55% от българите ползват мобилни устройства за лични цели на всекидневна база. Нещо повече - все повече говорим за умни домове и за устройства, управлявани от глас. И най-вече - все повече купуваме онлайн“

Тя обясни, че приходите от електронна търговия се увеличават средно с 10,3% на годишна база в България, като се очаква 3,8 млн. от българите през 2022 да пазаруват онлайн.

„Headless commerce дава възможност на бизнеса да предоставя по-добро потребителско преживяване и свързаност, независимо от потребителските навици“.