В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българското европредседателство е постигнало целите си

Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 27.06.2018

19:16 | 27 юни 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България се е справила изключително добре с европредседателството, дори резултатите надминават очакванията, поставени преди началото му. Това каза Цветин Филипов, репортер на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров по повод на представени доклади на българското правителство за резултатите на България от председателството ѝ на ЕС.

Всички законодателни текстове, свързани с младежта, са договорени и приключени. Те са били завещани още от предишните председатели на ЕС, посочи Филипов. Цялото законодателство за предстоящите европейски избори през 2019 г. също е приключено, добави той.

Като голяма и успешна стъпка Филипов посочи срещата на лидерите на балканските държави в София и фактът, че предстои започването на преговори за присъединяване на Македония и Албания в ЕС. Той добави и договарянето на първата промишлена програма на ЕС за военни способности като голям успех, постигнат по време на българското европредседателство.

Темите на европредседателството на България са изключително сериозни и са имали необходимата тежест и международно значение.

Българинът е бил ангажиран с европредседателството, знае какво е представлявало то и какви са били целите му. Мисията на председателството е постигната, изпълнението ѝ е успешно, коментира Филипов.

Състоялата се дискусия за резултатите от европредседателството не е първата, посочи още Филипов. Това е вторият път, в който българското правителство показва доклад за резултатите, постигнати по време на председателството на България на ЕС.

Вижте целия разговор във видео материала.