В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Подобрение във финансовото здраве на общините има, но то не е толкова драматично

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, В развитие, 10.04.2018

19:16 | 10 април 2018
Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Ганев, старши икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добрата новина е голямото свиване на общините с финансово затруднение. Това каза Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Гостът коментира финансовото здраве и тенденциите в общините в България, които са видни от публикуваните данни към вече завършената 2017 година. 

По думите на госта през миналата година имахме 32 общини в това положение, като от тях 10 получиха безлихвени заеми. Сега, при завършената 2017 само 13 общини са с финансови затруднения. 

 "Наглед имаме огромен спад - почти две трети от общините са се справили. Имаме очевидно добра новина, което е в резултат на по-добрата икономическа среда, по-доброто изпълнение на бюджета. Това рефлектира и върху общинските бюджети."  

Общият извод е, че всяка община е намерила един или друг начин да излезе от процедурата и да няма стигма, че е община с финансови задължения, каза гостът. "Някои са го направили с дълга, други със събираемостта на данъците, трети с погасяване на просрочия. Има някаква гъвкавост, но ако излезем извън техническите и административни показатели, ако се гледа общата макрокартина - подобрение има, но то не е толкова драматично".

"Ако икономиката е в добро състояние и ако общините действат разумно, те могат да не задлъжняват и да не увеличават своите просрочия. Тоест, да няма пожари. Но лошата новина е, че продължават да не могат да променят средата".

Процедурата, свързана с финансовите затруднения на общините, дисциплинира, но не решава проблема на общините, че нямат собствен ресурс, подчерта събеседникът. 

Какви са трудностите? Как могат да бъдат преодолени? Нужна ли е административна реформа? Решават ли или замаскират проблемите на общините безлихвените заеми? Има ли проблем с прозрачността около тези заеми?