В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Опасенията от нова рецесия стават все по-реални

Владимир Сиркаров във В развитие, 23.03.2018

19:49 | 23 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кривата на доходността е инструмент, който може да бъде използван за предсказване на икономическите процеси. Тя най-често вкарва в една линия доходностите от 2-годишните до 10-годишните ДЦК. Логичният наклон на кривата е позитивен – т.е. е нормално инвеститорите да очакват, че в краткосрочен план книжата с по-нисък матуритет ще имат по-ниска доходност от тези с по-висок такъв. Има обаче ситуации, в които наблюдаваме стопяване на тази разлика. Това се случва и в момента в САЩ.

Това коментира пред Делян Петришки във „В развитие“ журналистът и финансов анализатор Владимир Сиркаров.

„В момента разликата в доходността на 2-годишните и 10-годините американски ДЦК е само 0,54 базисни пункта. Това е най-ниската разлика от края на 2007, когато за последен път кривата бе обърната", добави той. 

Какво означава обръщането на кривата – хората, инвестиращи в ДЦК, очакват сегашните краткосрочни доходности да бъдат по-високи от бъдещите краткосрочни доходности, т.е. се очаква да има краткосрочни турбуленции в рамките на 2-3 години, докато в дългосрочен план притесненията не са сериозни.

„Това бе и един от акцентите на проведената скоро среща на Фед, като гуверньорът на институцията Джеръм Пауъл заяви, че ще се стреми постепенно да охлажда икономиката, без това обаче да доведе до рецесия – нещо, което мнозина централни банкери не са успявали", каза още Сиркаров.

„Историята е доказала, че има изключително позитивна корелация между обръщането на кривата с последваща рецесия. Винаги, когато първото е ставало факт, е следвала криза (поне 2 тримесечия на отрицателен растеж на БВП), като има само едно изключение през 90-те години."

Защо Фед се намира в патова ситуация?