В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Най-важната задача на IT индустрията - битката за български продукти и услуги

Петър Статев във В развитие, 19.03.2018

19:46 | 19 март 2018
Обновен: 19:46 | 19 март 2018
Петър Статев, съпредседател на Федерация на ИКТ Клъстерите за цифрово бъдеще на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Статев, съпредседател на Федерация на ИКТ Клъстерите за цифрово бъдеще на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След години на развитие и усилия ръководствата на клъстерите и членовете на клъстерните организцаии достигнаха до нещо очевидно, че ако заедно защитаваме нашите интереси, ако обединим ресурсите си, за да достигнем заедно до външни пазари и да се конкурираме в глобалната конкуренция, шансът ни е по-добър. Това каза Петър Статев, съпредседател на Федерация на ИКТ Клъстерите за цифрово бъдеще на България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Чисто рационален подтик стои зад решението на управителните съвети на тези шест клъстерни организации да се формира федерация. Защо федерация - защото не искаме никой да бъде по-по-най. Целите, които си поставяме изискват истинско партньорство, рационалност към подхода към всеки проблем". 

По традиция, преди да има обединение, има фрагментиране. Така е и с клъстерите в сферата на високите технологии в България. Към настоящия момент такива клъстери има организирани във Варна, в Бургас, Пловдив, Благоевград, София, имаме сведения и за Сливен. Ако погледнете от гледна точка на целите на един бизнес клъстер - конкурентоспособност, достъп до външни пазари, координация на ресурси, то нито една от тези организации не може да консолидира достатъчен ресурс на местно ниво, обясни гостът. 

"Всичко зависи от хоризонта, с който гледаме на процесите, каза събеседникът. "Не е тайна, че основата на растежа в сектора е аутсорсингът. Тоест, ние работим за някой друг. Нямаме интелектуалната собственост върху създаването му. Само по себе си това не е лошо, но не трябва да забравяме какво се случи с държавите, които поеха първата вълна на аутсорсинга". 

Вижте целия коментар.