В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Привличането на чуждестранни студенти е ключово, но е изключително затруднено

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС, В развитие, 06.03.2018

13:23 | 6 март 2018
Проф. Стати Статев, ректор на УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Стати Статев, ректор на УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, че хиляди български младежи отиват в чужбина, за да получат висше образование, е нещо нормално. Така е и почти навсякъде по света. По отношение на проблема с недостига на студенти ключовото е, че в момента сме затворили двата канала за прием на чуждестранни студенти.

Това посочи в ефира на „В развитие“ с водещ Светозар Димитров ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев.

Ако си от страна от ЕС, разполагаш с равни права със всички европейски граждани. Следователно трябва да се явиш на изпит заедно с българските кандидат-студент. Това не е сериозно и намали много сериозно броят на студентите ни от страни като Гърция, Румъния, Австрия.“

По отношение на кандидат-студените от държави, нечленуващи в ЕС, то там, посочи проф. Статев, е в сила своеобразен параграф 22 – в Закона за висшето образование е записано, че студент може да се запише, ако има виза, а в правилника за издаване на виза е посочено, че такава се дава, ако си студент.

По решаването на тези въпроси обаче се работи, като МОН е предприело съответните действия, като например увеличаване на квотите за пример на студенти от българските диаспори в чужбина. Но, резонно, следва усилията да бъдат постоянно засилвани, смята събеседникът в предаването.

В разговора обстойно бяха обсъдени редица други казуси от системата на висше образование у нас, както и икономически теми от общонационален мащаб.