В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българо-гръцките отношения – положителното изключение в барутния погреб на Балканите

Йоргос Христидис, Македонски университет в Гърция, В развитие, 13.04.2017

18:30 | 13 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Българо-гръцките отношения са едно много позитивно изключение за региона на Балканите. Именно това бе мотивацията ни този доклад (сборник, посветен на 120 години от установяването на българо-гръцките дипломатически отношения - бел.ред.), написан от мен и двама мой колеги. Става дума за страни, които нямат конфликти, нямат териториални претенции една към друга, нямат взаимни казуси, свързани с малцинства. Също така имаме и интензивни двустранни икономически отношения.

Това каза във „В развитие“ с водещ Николай Кръстев преподавателят по сравнителни политики към Департамента по балканистика, славистика и източни науки в Македонския университет в Гърция доц. Йоргос Христидис. Той гостува в студиото на предаването във връзка с излизането на специален сборник, дело на него и негови колеги от академичните среди, посветен на 120-годишнината от установяването на българо-гръцките дипломатически отношения.

„Гръцкият политически елит и цялото общество подкрепяха асоциирането на България и Румъния както в ЕС, така и в НАТО. Това бе така, понеже влизането на държавите в двата съюза подсилва стабилността в региона и създава една естествена връзка между Гърция и ЕС“, допълни гостът в студиото.

Фокусът бе преместен и върху въпросите, засягащи не само България и Гърция, а региона на Балканите като цяло. „За съжаление, днес имаме няколко причини за притеснение по отношение на ситуацията на Балканите. Поне в две насоки. От една страна, в Западните Балкани виждаме една все още продължаваща политическа криза в бившата югославска република Македония. Виждаме и лидерите-популисти в Западните Балкани. Също така имаме и все още отворения въпрос за Косово. От другата посока, от изток, ставаме свидетели не само на реториката на Ердоган, а и на спорни политически практики, касаещи Сирия“, отчете още Христидис.

Вижте целия разговор във видеото: