В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Машините и оборудването с най-голям дял от износа на България

Георги Стоев, икономист в Industry Watch, В развитие, 23.01.2017

18:51 | 23 януари 2017
Автор: Investor.bg
Георги Стоев, икономист в Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Стоев, икономист в Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме дългосрочна промяна на българския износ. Преди 10 години по-голямата част от износа представляваше суровини, храни, текстил, докато сега сме в ситуация, в която виждаме, че машините и оборудването са номер 1 като дял от износа. Това коментира икономистът от Industry Watch Георги Стоев в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

По думите му България има добре развита машиностроителна индустрия, която изнася към страни - лидери в машиностроенето. Българските машини и компоненти са конкурентоспособни на западноевропейския пазар, отбеляза икономистът, като допълни, че очаква индустрията да продължи да се развива динамично. 

В момента по-интересно е да привличаме инвеститорите, които с по-малко работни места създават повече добавена стойност, коментира още той.

Производители, които търсят работници основно със среден и нисък профил на умения се очаква да се насочват към зоната, която се оформя между Хасково и Димитровград. Стара Загора и Казанлък са с интересни предимства в производства с по-висока добавена стойност, а някои места в Северна България започват да се събуждат, посочи икономистът, 

Вижте повече във видеото: