В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Завръщане на инфлацията е много малко вероятен сценарий

Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс", във "В развитие", 16.04.2024

16:31 | 16 април 2024
Обновен: 10:12 | 18 април 2024
Автор: Галина Маринова

Завръщане на инфлацията е много малко вероятен сценарий. Последните движения на пазара не се дължат на геополитически фактори, а на промяната в очакванията за политиката на централните банки.  Това каза Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в "БенчМарк Финанс", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Нещата доста динамично може да се променят от гледна точка на инфлационните коефициенти, защото сега навлизаме в този критичен момент, в който реално би трябвало да започнем да усещаме истинския ефект от по-високите лихви". 

След атаката на Иран през уикенда изнанадващо за всички видяхме едни спокойни пазари в понеделник, но днес виждаме срив. Събнявам се, че се дължи на геополитиката. Тук по-скоро е важно, че се променят очакванията на пазара за свалявето на лихвените проценти от страна на централните банки. Това натиска най-вече технологичните акции. 

Това, което става на европейските пазари в голяма степен е корелативно и с американските, добави гостът. Той коментира и, че на Forex пазарите движенията се дължат основно на промените със свалянето на лихвените проценти. В началото на годината пазарът калкулираше шест покачвания на лихвите през тази година, а сега прогнозира две. Това е причината за поскъпването на долара. 

Въпросът е какво следва от тук нататък. Не трябва да забравяме, че промяната на лихвените проценти действа с лаг. От последното вдигане изминаха вече шест-седем месеца, тоест тепърва навлизаме в критичните месеци, в които ще видим какво се случва в реалната икономиката, коментира гостът.

"Виждам мнения на колеги анализатори, че инфлацията ще се завърне с пълна сила, но за мен това не е прогноза, задвижвана от данни, предвид това, че намесата на централните банки продължава. Завръщане на инфлацията е много малко вероятен сценарий". 

Фондовите пазари в изборните години се представят много добре, до известна степен по политически причини, коментира анализаторът. "Винаги вероятността един президент да бъде избран се покачва, когато фондовите пазари са нагоре. Това ме кара да вярвам, че може би бичият пазар, който виждаме е относително стабилен и има потенциал да се задържи до края на годината". 

Какво ще движи пазарите през следващите месеци? Защо е важно да следим какво се случва с Великолепната седморка през настъпващия Сезон на отчетите? Какво ще се случи с компаниите, които са по-подценени в дългосрочен план? Ще продължи ли волатилността на цената на златото? Може ли да се задържи поскъпването на суровините, което е предизвикано от геополитически фактори. 

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение! 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.