В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Всяка спънка за Великолепната седморка ще се отрази крайно негативно на оценките

Божидар Балевски, финансов анализатор, "В развитие", 20.02.2024 г.

16:00 | 20 февруари 2024
Обновен: 16:16 | 20 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Средното покачване на оценката на компаниите от Великолепната седморка за 2023 г. бе 107%, докато за индекса S&P 500 то бе приблизително 30%. Те бяха главният двигател на покачването му, като седемте вече представляват около 30% от целия индекс. Това коментира Божидар Балевски, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Има дисбаланс, но има причина тези компании да се представят по-добре - техните маржове са доста високи на фона на другите 493 компании; имат доста глобален обхват и съответно по-голям растеж. Тези две предпоставки направиха техния коефициент price-to-earnings да скочи доста над средното за пазара. Имат и много силна конкурентоспособност... Малко по-високо оценени са, отколкото трябва да бъдат, но не е напълно без причина."

AI e основна причина за ръста на тези компании, но инвеститорите не трябва да се съсредоточават толкова много върху сектора, а да гледат фундаментите като дълг и растеж на дадена компания , каза Балевски.

"Големите са оценени като за идеален сценарий - най-малката спънка ще рефлектира доста негативно. Видяхме го реално в края на 2022 г., когато Meta спадна със 77%, Nvidia имаше също приблизително 70% спад. Нещо, което е надценено под една или друга форма не означава, че не може бързо да стане подценено. Спънката ще бъде дали ще продължават без спирка този растеж."

Спадащата оценка на Tesla през последната година - особено в компанията на другите от Великолепната седморка - показва как подобни проблеми могат да се отразят на цената, каза Белевски. Компаниите в групата може да се променят, но за инвеститорите може да е добра идея да погледнат и към компании извън нея, както и извън сектора.

За последните четири години няма сериозна корекция на S&P 500, като ефектите от навлизането на AI отдалечават тази възможност за момента. Най-вероятно ще има някаква корекция, като това ще е добра възможност за заемане на позиции на по-ниски цени, каза Белевски.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Как геополитическият риск се отразява на оценките на компаниите, какво ще следят трейдърите през седмицата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.