В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българите са едни от най-добрите инвеститори в злато в Европа

Крум Атанасов, основател на iGold, във "В развитие", 08.12.2023

18:15 | 8 декември 2023
Обновен: 11:52 | 11 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Инвестиционното злато е предпочитано от българския инвеститор и той е един от добрите инвеститори в Европа. В момента сме свидетели на това, че централните банки са абсолютни нетни купувачи на злато. Единствени, които продават злато са страните, които добиват такова и имат непрекъснат достъп до него чрез добив. Всички останали реално купуват. Златото е доста сигурно убежище, дори в момент на изключително високи лихви по облигациите. То не падна дори при лихви от 4,5% за 10-годишните ДЦК и 5% за по-краткосрочните златото не претърпя корекции. Това каза Крум Атанасов, основател на iGold, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Когато се очаква изсипване на дълг на пазарите, както американски, така и европейски, винаги има риск от една дългова криза. Естествената реакция на всяка една централна банка против дългови кризи е покупка на злато. Когато новата, фиатната система, има проблеми, тогава се обръща към старата система - към златния стандарт. И понеже той не съществува вече като система - просто единственият начин е покупка на злато".

Няколко са факторите, които се събират на едно място, за да се достигне до върховете, които постигна златото.  От една страта стои предположението, че лихвите в САЩ вече са достигнали своя връх. От друга страна се заговори, че ЕЦБ вече ще свалят лихви, а те така и не достигнаха нивата на Фед, коментира гостът. "Това говори за признание, че в Европа рецесия на практика има". 

"Това беше причината златото да катери нагоре толкова бързо. Проби границата от 2000 долара и то доста бързо и се отправи към 2050 долара. Успя да я пробие в петък вечер и в неделя срещу понеделник започна силно спекулативно движение на ливъридж. (...) Имаше едно вдигане до 2200 долара, буквално за час, което не е реалистично. Ние нямаме толкова огромен проблем, за да очакваме такъв ръст. Този ръст нямаше фундамент и съответно златото коригира веднага и върна до едни значително по-здравословни нива, като тази седмица е около 2030-2040  долара".

Имаме и отслабващ долар, което е другата причина за волатилността, каза още Атанасов. "Имаме и рекордно дълъг спад в цените на ДЦК. Те падат вече 40-41 седмици. От съществуването на ДЦК не е имало толкова дълъг период на спад". 

"Златото се намира в рейндж, а когато влезе в такава фаза, това дефинира новото му дъно. Във възприятията на инвеститорите те виждат една цена, която е сравнима с най-високата точка от 2020 година. Но при очакващите се рецесионни данни, основно за Европа, не толкова за САЩ (американската икономика още работи доста силно, но и там има някакво забавяне), съвсем логично е при сваляне на лихвите, златото да достигне и по-високи нива". 

Конфликтът в Ивицата Газа пазарите приеха като много голям риск, особено когато е на фона на вече съществуващата война в Украйна. Това е допълнителна геополитическа нестабилност и се отрази много съществено на цената на златото, което е нормално, коментира Крум Атанасов. 

При централните банки наблюдавахме агресивно изкупуване на злато и това ще продължава, каза гостът. "Централните банки купуват изключително много злато. И не става въпрос само за страни като Китай. Става въпрос за страни като Полша, Словения - малки европейски страни, които купуват изключително много злато".

Инфлация все още има, подчерта Атанасов. "Аз съм в рецесионния лагер и за мен следващата година ще бъде белязана с рецесия. Много съм спокоен относно цената на златото, защото рецесия означава, че нивата ще се вдигат и хората ще търсят някакъв тип защита, а златото си остава хедж".

"Българският инвеститор е един от добрите инвеститори в инвестиционно злато в Европа. Страните, които са извън еврозоната, например Полша, са тези, които са доста добри при продажбата на инвестиционно злато. Ние сме деюре в еврозоната, защото имаме валутен борд, но все пак не използваме европейските механизми, така че общото межу тези страни е, че те са силни инвеститори. Купуват злато. Инвеститорите в някои от останалите европейски страни са слаби, в други са силни. Германия, например, е слаба в момента, Австрия е слаба, но във Франция има доста силно търсене на злато".

Забавянето в икономическото развитие на Китай какво означава за активи като златото? Как се движат цените на среброто в момента, какво им влияе и какви са очакванията за бъдещето? 

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.