В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Освобождаването на заложниците на „Хамас“ е по-близо от всякога

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 20.11.2023 г.

15:15 | 20 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

Освобождаването на заложниците на „Хамас“ е все по-близо според помощника на президента Джо Байдън. Сделката за освобождаването на заложниците, взети по време на нападението срещу Израел на 7 октомври, може да се окаже най-близката до момента и ще изисква многодневна пауза в боевете в Газа, заяви заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Финер. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

По-близо сме до сключването на сделката, отколкото сме били от доста време насам“, заяви Финер в неделя в интервю за предаването „Среща с пресата“ на NBC. Преговорите „очевидно са достигнали много чувствителен етап" след „значителен напредък“ през последните дни и часове, отбеляза той в предаването This Week на ABC.

Сред обсъжданите теми е и размяна на затворници с участието на Израел, допълни още той.

Според Байдън Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под една структура на управление, в крайна сметка под съживена Палестинска власт, тъй като всички ние работим за решението с две държави. Това заяви американският президент в публикация за „Вашингтон пост“.

Тезите на Джо Байдън за мир в Близкия изток са в контекста на въпросите около бъдещето на региона, след като Израел постигне целта си да унищожи въоръжената групировка „Хамас“.

Президентът на САЩ подкрепи Израел в противопоставянето ѝ на прекратяването на огъня с „Хамас“, която управлява Газа и е определена за терористична група от САЩ и Европейския съюз. Би била необходима пауза с продължителност няколко дни, за да се позволи на заложниците да бъдат безопасно изведени от бойното поле, заяви Финър, като уточни, че докато израелската военна операция за разбиване на „Хамас“ няма да спре, те са готови да направят пауза за значителен брой заложници, ако имат сделка.

Паузата би имала допълнителната полза от това да позволи увеличаване на хуманитарната помощ за жителите на Газа.

Друга от водещите теми в Терминала на Bloomberg  се отнася до перспективите пред SoftBank. Moody's Investors Service съобщи, че е повишила перспективата на кредитния рейтинг на SoftBank Group Corp. от отрицателна на стабилна поради намаляването на задлъжнялостта на компанията, както и поради по-добрата прозрачност на инвестиционния портфейл след листването на подразделението за чипове Arm Holdings Plc.

Промяната е продиктувана от фактическото спиране на нови инвестиции от страна на SoftBank, както и от намаляването на дълга и увеличаването на ликвидността, се казва в изявление на Moody's от понеделник.

Благодарение на първичното публично предлагане на Arm през септември делът на регистрираните на борсата активи на SoftBank, които включват също телекомуникационното подразделение SoftBank Corp. и Alibaba Group Holding Ltd., спрямо общата стойност на портфейла ѝ се е увеличил до над 60%, което „показва подобряване на качеството на активите на инвестиционния портфейл“, се казва в доклада. Стойността на изброените активи на SoftBank надхвърля общия ѝ дълг към септември.

Същевременно Китай спира намаляването на лихвените проценти, тъй като фокусът се измества върху кредитната стабилност. Възможно е засега Китай да е приключил с намаляването на лихвените проценти, тъй като политиците се насочват към други средства за подкрепа на икономиката и стабилизиране на кредитния растеж през новата година.

Търговските кредитори в страната запазиха основните си лихвени проценти по кредитите, включително основния лихвен процент по петгодишните заеми, използван като референтен за ипотечните кредити. Това до голяма степен съответстваше на очакванията, след като миналата седмица Китайската народна банка запази в сила основния лихвен процент, наречен средносрочно кредитно улеснение. Лихвените проценти по кредитите се котират като спред над този лихвен процент и обикновено, но не винаги, следят неговото движение.

Китайските банки запазват референтните лихвени проценти

Политиците и кредиторите намалиха лихвените си проценти няколко пъти тази година, за да подпомогнат икономическото възстановяване, въпреки че възможностите им за маневриране станаха по-ограничени поради натиска върху юана и изтичането на капитали, както и поради свиването на маржовете на печалба на банките. Увеличаването на срочните депозити също доведе до повишаване на разходите на кредиторите. Това означава, че Китай търси други начини за повишаване на ликвидността и подпомагане на кредитирането.

Повече от водещите теми в Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.