В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Враждата между Индия и Канада ще повлияе на икономиките на двете страни

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 27.09.2023 година

15:45 | 27 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Връзките между Канада и Индия се влошиха, след като министър-председателят Джъстин Трюдо обвини Делхи, че е организирал убийството на сикхски сепаратистки лидер в Британска Колумбия. Сега дипломатическото противопоставяне заплашва да се разпространи и върху икономиките на двете страни. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Предложеното търговско споразумение на ранен етап е застрашено. Това може да навреди на усилията на Индия да привлече Запада на своя страна и да служи като алтернатива на Китай по веригата за доставки.


Индия заема първо място сред новите имигрантите в Канада през 2021 г.

Според правителствени данни индийците съставляват почти една пета от имигрантите в Канада. На имиграцията се дължат 90% от ръста на работната сила в Канада, тъй като там има бързо застаряващо трудоспособно население. Значителен брой индийски имигранти в Канада са сикхи. Те съставляват 1,7% от населението на Индия.


Индийските студенти в Канада 

Индийците са най-големият брой чуждестранни студенти, които получават висше образование в Канада. През 2022 г. те са съставлявали над 28% от общия брой чуждестранни студенти, според местни медии в Канада. Висшето образование е значителен сектор, който допринася за над 15% от износа на услуги на Канада годишно. Последните налични данни показват, че само международните студенти са допринесли с 1,3% за брутния вътрешен продукт на страната през 2019 г.


Петте най-големи износа на Индия за Канада 

Търговията между двете страни възлиза на 8,16 млрд. долара през 2022-23 г. Основният износ на Индия за Канада включва фармацевтични продукти, желязо и стомана. Страните преговаряха за търговско споразумение на ранен етап, преди преговорите да бъдат преустановени от страна на Канада преди срещата на върха на лидерите от Групата на 20-те в Ню Делхи.

Според правителствени данни между април 2000 г. и юни 2023 г. Индия е привлякла 3,60 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции от Канада. Това е дял от едва 0,56% от общия приток на преки чуждестранни инвестиции в Индия. Високопоставен служител в Индия заяви, че няма непосредствено въздействие върху инвестициите, но от друга страна анализаторите се опасяват, че скандалът може да има "неблагоприятен ефект" върху инвестициите.

Повече за конфликта в Нагорни Карабах и сложи ли край на стачката си Гилдията на американските сценаристи. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.