В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българските продукти със защитено географско означение от ЕС

Репортаж, "В развитие", 18.09.2023 г.

15:20 | 18 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Българските продукти, които имат защитено географско означение от ЕС са 72 на брой. Скоро към списъка бяха добавени и бялото саламурено сирене и българското кисело мляко, които получиха защитено наименование за произход (ЗНП). Така те намериха място до десетки други традиционни български храни, вина и спиртни напитки, защитени от европейските схеми за качество. Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост.

Инициативата за регистрация на наименованието е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Това е третото родно географско означение, след ЗГУ „Българско розово масло“ и ЗНП „Българско кисело мляко“, което съдържа името на държавата в себе си. "Бългapcĸo ĸиceлo мляĸo" пък e втopият бългapcĸи пpoдyĸт, peгиcтpиpaн ĸaтo зaщитeнo нaимeнoвaниe зa пpoизxoд нa eвpoпeйcĸo нивo cлeд "Cтpaнджaнcĸи мaнoв мeд". Признанието се получава в изключителни случаи за наименования с широка популярност и доказан международен авторитет.

Включването в Европейския регистър на защитените селскостопански продукти спомага за защитата на наименованията на определени продукти и за популяризиране на уникалните им характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Благодарение на географските означения потребителите могат да имат доверие, че дадените продукти са качествени. За производителите също има плюсове - да реализират по-добре продукцията си.

Целта на политиката за качество на ЕС е да се защитят наименованията на определени продукти, за да се сдобият с популярност техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство.

Наименованията на продуктите могат да получат „географско означение“, ако имат специфична връзка с мястото, където се произвеждат. Благодарение на признаването на географски означения потребителите могат да имат доверие, че дадени продукти са качествени и да ги различават, а производителите — да продават по-добре своите продукти.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.