В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пропуските във финтех сектора в България са свързани с изоставащи регулации

Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera България, "В развитие", 15.08.2023 г.

17:30 | 15 август 2023
Обновен: 18:12 | 15 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

От технологична гледна точка финтех секторът е много конкурентен. На технологично ниво има много софтуерни компании, които разработват последното си поколение софтуерни решения включително в България. Това което изостава и трябва да бъде обект на внимание е държавната политика и регулациите, създаването на предпоставки, така че не само да се произвеждат технологии, а да се предоставят комплексни финансови услуги. Това коментира Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera България, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Дигитализацията не подмина и финансовите услуги, които традиционно по-трудно навлизат в по-консервативен сектор какъвто е банковият свят. Регулациите на Европейския съюз, които дават посоки за развитие и поставят амбициозни цели по отношение на целия финтех сектор дават добро отражение върху развитието на сегмента.

Изоставането на България обикновено е свързано с изоставаща регулация или такава, която се приема в последен момент. Междувременно в други държави, които имат по-амбициозни финтех цели, регулациите са създадени години по-рано и има стартъпи, които се възползват от новата регулаторна рамка. Това поставя някои български кампании в позиция на „догонващи“.

„Конкуренцията между финтех сектора и банките е в полза както за самите банки така и за обществото. „

През 2019 г. навлезе директивата за отворено банкиране. Това е услуга по инициатива на плащанията, която е алтернатива на картовите плащания, в които крайният клиент плаща чрез банков превод на търговеца. Разликата е че този превод е иницииран технологично и единствено остава да се направи потвърждение на транзакцията. Очаква се ръст и в България при употребата на този вид услуга.

Този вид плащане чрез иницииране си има своите предимства и за двете страни. Предимствата за потребителя са завишена сигурност, банково плащане и улеснен достъп. Плюсовете за търговците пък са по-ниската цена и бързината, с която се извършва услугата.

Новата европейска директива PSD3, също си поставя за цел да изравни условията, при които се предоставят услуги между дружества за електронни пари и банковия сектор. Това ще подпомогне компаниите да предоставят по-широк кръг от услуги.

Целия коментар може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.