В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автомобилната индустрия в ЕС се нуждае от инвестиции в конкурентоспособност

Симон Шютц, говорител на Германската асоциация на автомобилната индустрия, във "В развитие", 02.06.2023

18:45 | 2 юни 2023
Автор: Галина Маринова

Германската автомобилна индустрия иска да спази Парижкото климатично споразумение и германските автомобили да са климатично неутрални. Но Европа разчита твърде много на регулации и начинът, по който вървим към целите си е погрешен. Трябва да създаваме иновации в сферата на климатичната неутралност. Нуждаем се от по-добри условия за създаване на технологии и иновации в Европа. Това каза Симон Шютц, говорител на Германската асоциация на автомобилната индустрия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова в редовната рубрика на предаването "Автомобилите в развитие".

Очаква се на германския пазар да бъдат продадени 2,8 млн. автомобила, което е показва покачване, въпреки че е под нивата от преди пандемията. През 2019 са продадени 3,6 млн. автомобила. Виждаме леки подобрения в няколко региона, включително Европа, САЩ и Китай, но все още сме далеч от нивата от преди кризите. 

Германските компании ще инвестират над 250 млрд. евро за периода 2022-2027 година в сектора на електромобилността. Технологиите за батерии ще стават все по-добри и по-евтини, но един от основните въпроси е зарядната инфраструктура.

Опасенията за европейския автомобилен сектор са свързани преди всичко с конкуренцията и конкурентоспособността. Европа трябва да реагира спрямо подходите на САЩ и Китай в областта на регулаторните правила, каза Шютц. "Това, от което имаме нужда, е опростяване - по-малко бюрокрация на правилата и регулациите. Имаме нужда от конкурентни цени на енергията в международен план, от таксономия, която работи. Имаме нужда от трудови закони. В конкурентоспособността на Европа и Германия трябва да се инвестира. Германия и цяла Европа трябва да направят повече в тази посока - да се сключат енергийни споразумения със страни по целия свят, да се осигурят необходимите суровини за този преход, да се сключват търговски споразумения. Остава много работа. ЕС трябва да разбере, че това е период, в който трябва да станем много по-активни, за да сме конкурентни".

"Електромобилите ще станат по-евтини през следващите години. Само германската индустрия през следващата година ще произвежда 160 модела електромобили за целия свят, а съвсем скоро и други производители ще увеличат своите гами с нови модели. Така че броят на електромобилите ще расте".

Автомобилната индустрия, не само в Германия, но и в цяла Европа, е изключително значима за икономиката и стандарта на живот. Тя е много важна за иновациите и технологиите - от там идват много иновации и е много вероятно вероятно технологиите за прехода на целия свят да дойдат именно от този сектор. Важно е да бъдем успешни и други държави и региони да копират нашия модел на трансформация. По този начин ефектът ще бъде мултиплициран. 

"Пределно ясно е че, германската автомобилна индустрия иска да спази Парижкото климатично споразумение и германските автомобили да са климатично неутрални. Всички искаме този преход, но е много важно как ще стигнем до там. Трябва да се проведат много разговори. Например Закона за намаляване на инфлацията в САЩ даде огромен тласък на индустриите там. Европа разчита твърде много на регулации и начинът, по който вървим към целите си е погрешен. Трябва да създаваме иновации в сферата на климатичната неутралност. Нуждаем се от по-добри условия за създаване на технологии и иновации в Европа".  

Партньорството с Китай в автомобилната индустрия е от изключителна важност за европейската индустрия, каза още гостът. Той подчерта, че там иновациите се развиват с голяма скорост и дискусиите в САЩ и Европа трябва да се водят в посока намаляване на риска, но запазване на партньорството, особено по такива цели, по които можем да работим само заедно. Що се отнася до конкуренцията, то от голяма важност е темата за производството близо до дома. 

Какво е значението на хибридните модели като преход между конвенционалните автомобили и електромобилността? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.