В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лирата е най-ниска за всички времена спрямо долара преди балотажа в Турция

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 26.05.2023 г.

15:47 | 26 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда по-вероятно да спечели срещу Кемал Кълъчдароглу от опозицията в неделя. Ердоган беше на власт през последните две десетилетия, но през последните няколко години той беше подложен на критики за справянето на правителството му с кризата с разходите за живот и катастрофалните двойни земетресения. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Въпреки това той все още е най-популярният политик в Турция. През годините Ердоган спечели дълбока лоялност от религиозни поддръжници, като издигна ислямските ценности в страна, която беше до голяма степен светска в продължение на десетилетия.

Ердоган също така събуди националистическата гордост, като показа, че Турция може да бъде основен играч в геополитиката с ролята й в Украйна, Сирия и НАТО.

По отношение на състоянието на икономиката гласоподавателите може да не вярват, че опозиционната партия действително може да поправи нещата като главоломната инфлация.

В навечерието на изборите Ердоган отприщи държавните разходи, като увеличи заплатите в публичния сектор, повиши пенсиите и позволи на милиони хора да се пенсионират по-рано.

Лирата е най-ниска за всички времена спрямо долара и Турция е изчерпала валутните резерви, добавяйки допълнителен натиск върху икономическите перспективи.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.