В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България може да спечели много от Европейския акт за чиповете

Проф. Асен Асенов, преподавател в колежа Джеймс Уат към Университета в Глазгоу и изпълнителен директор на SemiWise, във "В развитие", 10.05.2023

15:26 | 10 май 2023
Обновен: 15:44 | 10 май 2023
Автор: Галина Маринова

 

Европейският законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act) ще предостави възможност на България да спечели много, но само ако се обединят всички играчи в областта на квантовите компютри, изкуствения интелект и полупроводниковите технологии. Не трябва всеки да работи само в своята, индивидуална област. Най-добрите неща и най-интересните резултати от гледна точка на науката и бизнеса идват от фюжъна на различните области. Има предпоставки да се обединят всички играчи в България и да спечелят много от чип акта. Това каза проф. Асен Асенов, преподавател в колежа Джеймс Уат към Университета в Глазгоу и изпълнителен директор на SemiWise, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"Чиповете в момента са в основата на нова Студена война. Тя е между Запада и Китай и изходът на тази Студена война ще реши бъдещето на демокрацията. Затова въпросът за чиповете не е само икономически - въпрос на верига на доставките и стимулиране на индустрията, а е въпрос и на това коя от двете системи ще е по-способна да напредне в областта на технологиите и да доминира чрез изключително високо развитие на чиповете". 

С изготвянето на законодателство за чиповете Европейският съюз поставя едно начало, за да постигне позитивен резултат в целите си да стане лидер в тази област, коментира Асенов. "Смятам, че след тези първи стъпки ще се направи оценка до каква степен мерките и финансовите инструменти, заложени в този акт, работят и най-вероятно ще има разширение на тези мерки".

Не само в Европа се придвижват законодателни инициативи, но и в САЩ, а и във Великобритания, като "това е много важна част на политическия процес на противопоставяне с Китай", допълни събеседникът. Той бе категоричен, че "няма алтернатива на партньорството" между ЕС и Великобритания, относно развитието на полупроводниковата индустрия. "Обединеното кралство иска да бъде равностоен партньор на Европа и да участва в европейските механизми и основно в европейското научно финансиране. Постигна се известно споразумение по въпроса със Северна Ирландия и в момента се водят много сериозни прегооври за присъединяване на кралството в програмата "Хоризонти". Няма алтернатива за Европа. Тя трябва да има значителна критическа маса, за да е равностоен партньор на САЩ, а Великобритания е по-близо до Европа, отколкото до САЩ в тези процеси". 

"Неизбежно ще има много силно сътрудничество и със САЩ, поради политическите нюанси в тази война на чиповете, но същевременно ще има неизбежно и конкуренция".

На въпроса каква ще бъде ролята и мясотото на България в новото законодателство за чиповете на ЕС Асенов отговори, че това още не е съвсем ясно, "но има работна група в Министерството на иновациите и растежа. Според мен тази група все още не е достатъчно активна и още няма ясна концепция каква ще е позицията на България".

Има две неща, които са с особена важност, "за да се привлекат значителни финансови средства в България от европейските инструменти", подчерта гостът. "България трябва да осигури бюджет, който ще съответства на от ЕС, което означава осигуряване на 50%. Това е нещо, което трябва да се реши бързо политически. Второто нещо, което е много важно, е, че изпреварващо трябва в България да се създадат проекти, които да са готови за финансиране".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледайте тук.