В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ключови енергийни пазари в Азия показват признаци на по-слабо търсене

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, във "В развитие", 12.04.2023

17:15 | 12 април 2023
Обновен: 17:42 | 12 април 2023
Автор: Галина Маринова

Два пазара на горива, които са особено важни за световното потребление, показват признаци на слабост в Азия. Ключовите показатели за дизеловото и реактивното гориво отслабнаха, тъй като доставките се увеличиха на фона на признаците за по-слаб икономически растеж. Това каза Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Кирилова направи преглед на водещите теми от Терминала на Bloomberg. 

"Очакваше се, че премахването на мерките срещу Covid в Китай в края на миналата година, ще подкрепи бързото нарастване на потреблението на петрол, но това възстановяване е доста по-бавно от очакваното. Печалбата от превръщането на суровия петрол в дизел достигна близо 16 долара за барел в Сингапур вчера, което е най-ниското ниво от януари 2022 година насам. Подобни проблеми с търсенето се наблюдават и в САЩ. Маржовете бяха скочили след нахлуването на Русия в Украйна, поради опасения за предлагането. Производствената активност в Китай пък спадна неочаквано през март, което доведе до спад на фабричните показатели в цяла Азия". 

В Швейцария парламентът отхвърли държавните гаранции от 109 млрд. франка за придобиването на Credit Suisse от UBS, каза още Михаела Кирилова. Общо 102-ма депутати гласуваха против предложението. 71 бяха "за", има и двама въздържали се в гласуването, което се проведе вчера в Берн. Парламентът няма правомощия да спре придобиването, тъй като правителството вече е получило одобрение от Делегацията по финансите. Има обаче разрешение на този конфликт. Преди да отхвърли гаранциите, Долната камера добави разпоредби, които целят да коригират банковия закон, за да се ограничат всякакви рискове за държавата. Тяхното искане е тези разпоредби да бъдат подкрепени и ако това се случи, те ще подпишат сделката. 

За поредна промяна в управлението на Twitter след придобиването от Мъск събеседничката каза, че компанията е спряла да бъде независима компания, след като се сля с новосформиращата се фирма, наречена X-corp. Това предизвика спекулации за това какво възнамерява да прави Мъск със социалната мрежа, но това все още не е ясно. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.