В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липсата на инвестиции става хроничен проблем на българската икономика

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, В развитие, 06.02.2023

17:00 | 6 февруари 2023
Обновен: 10:33 | 9 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Голямото препятствие за 2023 г. пред българската икономика ще е политическата обстановка, защото в последните три години не могат да се случат инвестициите от страна на държавата в икономиката. Имаме недостатъчно инвестиции и от частния сектор. Това позволи доста голяма част от работната сила да излезе извън страната. В момента имаме рекордно ниски нива на безработица, но това е просто защото няма хора, които да работят. И през 2023 г. вероятно държавните инвестиции няма да изпълнят обема, в който трябва да бъдат, за да подпомогнат инвестициите от частния сектор. Това заяви Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването „В развитие“ с водещ Роселина Петкова.

„В последните година, година и половина имаме и цикъл за повишаване на лихвените проценти. Tова повишава цената на финансирането, което ще удари инвестициите. Този хроничен проблем продължава. Ако се задълбочи, ще има по-малък капацитет българската икономика да реализира ръст“.

Според Караиванов „за тази година ще е изключително важно да се получи стабилен парламент, който поне да гласува законите, които са необходими за Националния план за възстановяване и устойчивост… за да може поне парите по него да се реализират“.

Иванов обясни, че в добрите години, когато България е реализирала ръст над 5%, делът на инвестициите е бил 24-27% от брутния вътрешен продукт, а в последните години е 20-22%.

„Необходими са три до четири процента от БВП на година допълнително инвестиции, за да има две-три години последователно натрупване, което да доведе до добър резултат“.

По думите на Иванов важен за България ще е докладът, който ще бъде направен през юни за конвергентността на българската икономика с тази на еврозоната по отношение на приемането ни във валутния блок.

Ще се направят компромиси от икономическа гледна точка, за да се реализира политическата цел – присъединяване на България към еврозоната“.

Иванов коментира и предизвикателствата пред европейската икономика. Той изтъкна инфлацията и войната в Украйна като водещи сред тях и добави, че влияние има и случващото се с икономиките на САЩ и Китай.

За България като експортно ориентирана икономика, според госта, е важно да следи икономиките на Германия, Нидерландия, Австрия, Белгия, съседна Турция.

„Въпросът е, че ако тези държави, които са клиенти на българския бизнес забавят икономическото си развитие… неминуемо ще има ефект и при нас, който ще бъде три до шест месеца след това“, заяви той.

Иванов очаква рецесията в Европа, ако има такава, да не е сурова.

„След като ЕЦБ предприе смелата стъпка да увеличи лихвите, най-вероятно няма да има рецесия или ако има рецесия, тя няма да е толкова дълбока“.

Българския бизнес трябва да натрупа малко резерви. Все още може да получи подкрепа от финансовата система, банките имат достатъчно ресурси“, добави той.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.