В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Помощта за обществения транспорт разчита на творчеството на общините за по-голям обхват

Николай Найденов, зам.-министър на транспорта и съобщенията, във "В развитие", 02.02.2023

18:35 | 2 февруари 2023
Обновен: 19:29 | 2 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Мярката за подпомагане на обществения транспорт ще разчита на "доброто управление и творчеството на общините" за разширяване на обхвата. Огромният публичен ресурс от 100 млн. лв. по мярката за субсидиране и компенсиране на обществения транспорт ще бъде предоставен на общините и ще разчитаме на тяхната отговорност при усвояването. От големите автобусни превозвачи на междуградски разстояния не всички са оператори по тази мярка, но е хубаво да станат. Защото за междуселищен транспорт има отделени 27 млн. лв. и разчитаме да няма населено място в България, включително и полупланинските селища, в които да липсва транспортна свързаност. Това каза Николай Найденов, зам.-министър на транспорта и съобщенията, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Петко Трухчев. Гостът коментира механизма и логиката на новата мярка за компенсация на потребителите на горива, след като от 1 януари компенсацията от 25 стотинки при зареждане на бензиностанция отпадна. 

"Мярката е насочена към най-уязвимите групи - ученици, подрастващи, пенсионери. Ние разчитаме при този сериозен финансов ресурс, който е предоставен, при добро управление и творческо прилагане от страна на общините, той да достигне и до други уязвими групи - хората, които са в неравностойно положение".

Мярката за субсидиране и компенсиране на обществения транспорт се осъществява по действаща наредба и в съответствие с европейския регламент, добави гостът. "Към настоящия момент са изготвени указания, които ще се прилагат от общините, така че гражданите да не бъдат и да не се чувстват ощетени".

"Гражданите категорично ще бъдат компенсирани и ще усетят ефекта на мярката и то не само учащите, за които подпомагането е увеличено от 20% на 70%, но и при пенсионерите - от 20% на 40%. За това е ключово тази мярка да бъде продължавана, но и правилно прилагана. Ще има момент на напасване на системите, но гражданите ще бъдат компенсирани и ще могат да се възползват от нея до края на годината". 

"Този огромен публичен ресурс, в рамките на 100 млн. лв., ще бъде предоставен на общините и ще разчитаме на тяхната отговорност при усвояването. Този ресурс няма да бъде безконтролен и трябва да се използва ефективно", каза още събеседникът. "Мярката е достатъчно сериозна като паричен ресурс и зависи от конкретните общини как ще я доразширят. Ние разчитаме тя да достигне и до други групи от обществото, които имат нужда - хора с особени нужди, хора в неравностойно положение. От общината зависи как ще я приложи, а ние категорично ще подкрепим и използването ѝ за други групи". 

"Мярката е свързана с два елемента. Тя е свързана с дотирането на обществената услуга превоз на пътници и в едната си част, в рамките на 27 млн. лв.  обхваща междуселищните транспортни схеми. Касае правилното отчитане на километрите и правилното отчитане от операторите. Другата е свързана с конкретиката на картите и увеличаването на размера по отношение на максималните намаления".

По думите на госта връзката на мярката с увеличаването на цените на горивата е пряка и за пръв път се използват свръхпечалбите на петролни и енергийни компании. "Тази мярка, така или иначе, е подкрепена от държавния бюджет. Но към настоящия момент сумите се увеличават в междуселищните райони - от 20 млн. лв. сега размерът им се увеличава до 27 млн. лв. Другата мярка беше в рамките на 64 млн. лв., а сега е 73 млн. лв."  

"По този начин осъществявана мярката, тя отива директно към политиката за провеждане на облекчен транспорт и за реализиране на транспортна услуга за най-уязвимите групи, но през общините стига и до конкретните превозвачи. Така че, тя, освен финансова и инфлационна, съдържа два елемента. Вторият елемент е запазване на транспортните предприятия и директна подкрепа по начина, по който осъществяват като услуга. А основният е подкрепа на уязвимите групи". 

"От големите автобусни превозвачи на междуградски разстояния не всички са оператори, но е хубаво да станат оператори по тази мярка. Защото има достатъчно свободен пазарен дял в Република България и много области, в които транспортната услуга не се предлага. А тук говорим за 27 млн. годишно. Има конкретни общини, които обявяват конкурси и там няма явили се фирми. Нормално е да се явяват фирмите и да печелят конкурси. Да осъществяват транспортни услуги на територията на съответната община и тези пари да бъдат усвоени до последната стотинка. Разчитаме, че превозвачите категорично ще навлязат в тази посока, за да могат да стигнат парите до тях. Защото тази мярка е насочена към тях. За да бъдат директно подпомагани, те трябва да осъществяват тази услуга и да няма общини без транспорт. Разчитаме, че и най-малките населени места, включително полупланински, няма да имат проблемни с транспортната свързаност", категоричен бе заместник-министърът.  

"Този елемент [на нашата политика] е абсолютно професионален и към настоящия момент за нас е важно той да бъде предаден и на работещото правителство, и на следващото редовно правителство. Защото това е прецедент - свръхпечалба от компании да стига до потребителите. За нас е важно да можем да предадем тази добра практика". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.