В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България се завърна на международните дългови пазари при впечатляващ интерес

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, „В развитие”, 23.01.2023

16:00 | 23 януари 2023
Обновен: 16:01 | 23 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

България успешно и при впечатляващ интерес емитира външен дълг в размер на 1,5 млрд. евро при доходност от малко под 4,8%. Става въпрос за емисия 10-годишни държавни облигации, като подадените оферти са за над 7 млрд. евро, разказа Бойчо Попов, главен  редактор на Investor.bg, в обзора за изминалата седмица в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Емисията е част от средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари на стойност 12 млрд. евро, а консултанти са BNP Paribas, Citi, JPMorgan (B&D) и UniCredit. 

Така на практика служебното правителство успя още през първите дни на годината да набере голяма част от нужното финансиране за цялата година.

„Поне около една трета от дълговото финансиране за цялата година е било осигурено с тази емисия...Страната ни се завърна на международните пазари доста силно и от миналия септември това се случва за първи път”, отбеляза Попов.

Събеседникът коментира и връчването през изминалата седмица на третия мандат на БСП за съставяне на правителство, на който, по думите му, се даваха доста големи надежди.

През седмицата се случи донякъде лидерски дебат, който роди може би новина и тя е свързана с това, че ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход” могат евентуално да управляват заедно в общо бъдещо правителство, само че не в този, а в следващия парламент след новите предсрочни избори.

В крайна сметка Корнелия Нинова не намери достатъчна парламентарна подкрепа и ще върне мандата на президента утре.

Коментирайки развитието на войната в Украйна, събеседникът отбеляза, че изминалата седмица се характеризира със засилен натиск за въоръжаване на Украйна и с разкритията за сериозен български принос във въоръжаването на украинските сили най-вече в началото на войната.

11 месеца след началото ѝ войната навлиза в нова фаза, повече оръжия за Украйна вероятно ще има, но поне засега ги няма така желаните от Киев германски танкове „Леопард 2”.

„Западните съюзници попариха надеждите на Киев за бърза доставка на бойните танкове”, каза Попов.

През настоящата седмица ще имаме данни за бизнес активността в Япония, а в Германия ще стане ясно какви са потребителските нагласи за февруари. В сряда Канадската централна банка ще вземе решение за лихвите си, а от САЩ очакваме данни за резервите на суров петрол.

Друга любопитна новина в сряда идва от Русия, която трябва да разкрие данни за ръста на производствените цени. В четвъртък очакваме статистика за безработицата в Испания, а в петък ще имаме данни за инфлацията в Токио.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.