В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Редовното увеличение на заплатите вече става практика в много сектори

Мария Стоева, ръководител „Продажби и бизнес развитие“ в ManpowerGroup, "В развитие", 22.08.22

15:51 | 22 август 2022
Обновен: 18:12 | 22 август 2022
Автор: Таня Жекова

Увеличаването на заплатите в частния сектор в България се случваше по-рядко допреди няколко години, но сега вече става практика да се прави дори повече от веднъж в рамките на една година. Това коментира Мария Стоева, ръководител „Продажби и бизнес развитие“ в ManpowerGroup, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„За пръв път виждаме, че не малко работодатели увеличават възнагражденията 2 пъти в рамките на една година, като преди това беше изключение, а сега е практика. Последното ни проучване на пазара на труда за първите 6 месеца на годината показа, че над 50% от компаниите планират да увеличат заплатите с между 6% и 10%. Виждаме сериозни увеличения сред почти всички частни работодатели, но това трудно се отразява на покупателната способност на техните служители заради голямата инфлация“, казва тя.

Освен инфлацията, недостигът на специалисти в много области също е водещ фактор при увеличенията на възнагражденията. Статистиката в България показва все по-голямо намаляване на безработицата, като според Мария Стоева това е трайна тенденция.

„От много години безработицата е ниска с изключение на 2020 г. Тя съществено пада и това е тенденция, която продължава. Има силно търсене на нови специалисти, има много отворени позиции, за някои от тях говорим за остър недостиг на хора. Има нови инвестиции в страната, и съществуващите компании също търсят нови служители. В момента на пазара на труда не се усеща евентуалната газова криза, няма съкращаване на работници по никакъв начин“, категорична е тя.

Според нея когато става въпрос за недостиг на кадри „много зависи за кой бизнес сектор си говорим. На бизнеса не му е лесно, има недостиг на достатъчно квалифицирани хора“, казва тя. Все повече компании искат да инвестират в автоматизация на процеси, дигитализация и улесняване на работата, а това е свързано с по-високо квалифициран персонал, като това се случва в много сектори. През следващите години ще има промяна на уменията, които се търсят, убедена е тя.

„Много е трудно за хора, които не знаят чужди езици, да се реализират на пазара на труда. Дигиталните умения също са много по-важни отколкото бяха преди 5 години. Ние работим заедно с машини и компютри, тази работа често е обвързана и с познание на чужди езици и човек, който не може да работи с тях лесно може да изпадне от пазара на труда“, отбелязва гостът.

Въпреки ръста на заплатите, те не винаги са основен фактор, като все по-важни стават комфортът на работното място и балансът между работа и свободно време. „Хубавата новина е че за много хора, и то в секторите с най-големи увеличения на заплатите като ИТ и аутсорсинг сферата започват да излизат доста неща на дневен ред. Младите хора, които преди бяха готови да напуснат лесно заради заплата, сега вземат предвид и неща като възможността за работа от вкъщи“, смята тя.

Относно работниците от Украйна гостът отбелязва, че работодателите са много отворени към тях и има много възможности, макар че не е голям броя на бежанците, които са постъпили на работа. „В много сектори се вижда голям недостиг на хора и работодателите са готови да приемат хора от Украйна ако те могат да изпълняват задълженията. Има опции и възможности стига да искат да намерят такива. Освен ИТ и туризма, производствена сфера от години е отворена към украинците, като преди дори се плащаха много пари, за да се привлекат тук. Даже бих казала с известна доза съжаление, че малко хора са започнали работа до момента, не всички си търсят работа, но определено ако си търсят могат лесно да я намерят в България“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.