В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на металите ще се движат с различна динамика и трябва да се гледа фундаментът

Йонко Чуклев, заместник-предедател на УС на Професионална асоациация по роботика и автоматизация, във "В развитие", 05.07.2022

18:00 | 5 юли 2022
Обновен: 21:46 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова

За да направим дългосрочна прогноза, трябва да гледаме фундамента и дългосрочните средни цени, защото металите ще се движат с различна динамика. Всяко голямо, шоково събитие с напредване на времето винаги започва да губи интензитета, с който влияе на пазарите. Такъв е случаят и с войната в Украйна. Навлязохме в период, в който интензитетът намалява, но тъй като говорим за екстремно геополитическо събитие, трябва да имаме предвид, че на практика във всеки един момент можем да имаме новина, която отново да повлияе негативно пазарите и цените да се изстрелят нагоре. Това каза Йонко Чуклев, заместник-предедател на УС на Професионална асоациация по роботика и автоматизация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира цените на индустриалните метали и перспективите пред пазарите им.

Основните метали отбелязаха най-големият тримесечен спад след Световната финансова криза през 2008 година. Индексът на Лондонската борса за метали се понижи с 23% през второто тримесечие, въпреки че спадът е спрямо високата база от края на март след инвазията на Русия в Украйна. Калаят се представи най-слабо като поевтиня с 38%, докато алуминият загуби около една трета, а медта около една пета от цената си. Това е драматичен обрат спрямо предходните две години, в които металите се радваха на бичи пазар, заради възстановяването от пандемията, инфлационните очаквания и ограниченото предлагане. 

Причината за скока на цените на металите бе в презапасяването с метали, каза гостът. "През февруари се говореше, че ще има абсолютен срив в предлагането. Тези апокалиптични прогнози не се случиха и през април много от икономистите казаха, че покрай вдигането на лихвите от централните банки всички проекции за растежа няма да се сбъднат в този мащаб. В резултат на това имаше връщане обратно към цените от преди войната. Още тогава имаше хора, които казваха, че тези цени не са усктойчиви и те излязоха прави". 

Медта е много добра проекция накъде отива световната икономика, каза Чуклев. Цена от под 8 000 долара за тон показва, че инвеститорите вече са включили в оценките си рецесия и че са почти сигурни, че ще има такава. "Понеже нямаме драстичен спад в търсенето, цената показва, че инвеститорите очакват растежът напред да е по-слаб. Ако пазарът на медта се върти около тези стойности, това е нещото, което очакват". 

Дори и производителите осъзнаваха, че това е пазар, който не може да трае вечно, въпреки че никой не можеше да каже дали няма да изтрае цялата 2022 година. Но тъй като тези компании не планират от днес за утре (те планират мощности за преработка, за рециклиране - това са дългосрочни проекти по дефиниция), мисля, че дори ценовите спадове няма да имат такова влияние върху техните планове. 

На въпроса какви са очакванията за цените на металите до края на годината гостът каза, че зависи от това какви са металите, но че световните анализатори виждат края на бичия пазар за металите за производтво на батерии - никел, кобалт и литий заради "изпреварващо предлагане". "При някои метали инвестиционните банкери са прави, че бичият пазар е приключил, при други може да имаме отново цени нагоре. Много се говори за производителите на стомана и други индустриални сплави, че те, на фона на цената на електроенергията, няма как да се търгуват по-ниско".

Бумът, който беше в китайския имотен сектор по мащаб е несъразмерен с инфраструктурния план. Това каза гостът във връзка с въпроса дали Китай ще може да играе и занапред роля на балансиращ фактор по отношение на цените на металите. "В периода от 2008 до 2020 Китай е изконсумирал толкова бетон, колкото САЩ за целия XX век. За такъв мащаб и бърза индустриализация говорим. Но инфраструктурният план, който виждаме от първите заявки на партията в Китай, не е с чак такъв мащаб. Това ще вдигне търсенето, но не можем да очакваме такъв бум, за какъвто Goldman Sachs бяха писали, че ако се реализира инфраструктурен план, цена на медта от 15 000 долара на тон може да е оптимистична. Поне към момента не можем да очакваме такова нещо", подчерта Чуклев. 

"В момента инвестицията в метали е удачна, само ако инвеститорът може да понесе волатилността, тъй като тя е значителна". 

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.