В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Високата инфлация у нас е заради бездействие и проинфлационни политики

доц. Радостин Вазов, ръководител на катедра "Бизнес администрация и маркетинг", ВУЗФ, „В развитие”, 17.06.2022

15:11 | 17 юни 2022
Обновен: 18:04 | 17 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Основният страх в европейските икономики е от инфлацията. В България има привнесена инфлация и тя е в рамките на около 8%. Останалите осем са си изцяло наша заслуга и те са вследствие на всички политики, които бяха проведени досега у нас. Това каза доц. Радостин Вазов, ръководител на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във Висшето училище по застраховане и финанси, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Тези процеси бяха видими още в края на миналата година и много експерти алармираха и призоваваха за навременни мерки. В момента виждаме точно това – резултата от бездействието или от действия, които изцяло бяха проинфлационни, а не с цел ограничаване на инфлацията.

„Мерките, заложени в актуализацията на бюджета, категорично са проинфлационни и ще стимулират инфлацията. Предполагам, че в края на годината ще сме с около 20% инфлация”, прогнозира доц. Вазов.

Необходимите мерки за намаляване на инфлацията включват ограничаване на потреблението чрез намаляване разходите на държавата. Държавата е един от основните играчи в икономиката, който харчи пари. В момента, в който държавата ограничи потреблението си, ще окаже натиск върху цените, така че ако не ги намали, поне ще ги ограничи и ще ги остави на тези нива, които са в момента, каза събеседникът.

По думите му рецесията е неизбежна.

„Както бързо нарасна инфлацията, така и рецесията ще дойде по-бързо”, посочи гостът, но подчерта, че при такъв темп на инфлацията такива кризи не са толкова дългосрочни.

Според събеседника в момента е златното време за предприемачеството, защото са налице цели нови полета за развитие.

„Съветът ми към предприемачите е да търсят решения и ще си осигурят финансиране. Има много свободен ресурс, банките също разполагат с доста средства”, подчерта доц. Вазов.  

Доц. Вазов е сред модераторите на конференция на тема „Икономика на страха”, посветена на 20-та годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022г. Събитието ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа във ВУЗФ, зала 501.

Темата на конференцията бе избрана, защото е интересна поради няколко причини. През последните две години наблюдаваме трансформация на цялата световна икономика вследствие от пандемията от Covid. Затова нарекохме и конференцията „Икономика на страха”, защото външен фактор за икономиките, който няма отношение към самите тях, допринесе за това, че бяха нарушени изключително всички вериги за доставки, взаимоотношения с партньори и се наложи цели бизнеси да бъдат трансформирани, посочи събеседникът.  

Целия разговор може да гледате във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.