В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гаит Ал Гаит: 2023 година ще е много трудна за авиационния бранш

Гаит Ал Гаит, главен изпълнителен директор на flydubai, във "В развитие", 25.05.2022

16:30 | 25 май 2022
Обновен: 13:44 | 26 май 2022
Автор: Галина Маринова

През последната година се наблюдава скок на търсенето, след като известно време то бе спаднало заради пандемията. Това ще продължи и през лятото. Надяваме се тази тенденция да се запази и след това, но след зимата на тази година търсенето на пътувания ще спадне, ако се запазят настоящите иконимически фактори и натиска на цените на горивата продължи да е висок. Това ще бъде много голямо предизвикателство за авиационния бранш. 2023 г. ще е една много трудна година. Това каза Гаит Ал Гаит, главен изпълнителен директор на flydubai, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира перспективите пред авиационния сектор и развитието на компания flydubai.

"Повишените цени на петрола оказват силно влияние върху нашия бизнес. Има големи колебания на цените, върху което ние нямаме контрол. Може да се опитате да летите по-икономично, но при случващото се с петрола, единственият ни инструмент е да се опитаме да прехвърлим тази цена върху пътуващите, което не е добре за нас. В краткосрочен план ще се справим, заради увеличеното търсене, но в дългосрочен план това ще е невъзможно за преодоляване препятствие и се надяваме да има подобрение. За нас това е огромен разход, но за жалост почти няма какво да се направи в момента". 

Базираната в Дубай авиокомпания flydubai отчита скок в търсенето на полети от началото на годината, след като през 2021 година успя да формира печалба, въпреки предизвикателната бизнес среда. Превозвачът планира да се възползва от ръста в желанието за пътуване след две години, в които повечето хора си стояха у дома или посещаваха предимно близки дестинации. Flydubai очаква силен летен сезон и увеличава капацитета си по най-натоварените маршрути, сред които са Баку, Тбилиси, Малдивите и Сараево.

Ал Гаит коментира, че в Обединените Арабски емирства планът, който държавата е приел за справяне с пандемията е дал много положителни резултати. 

"С идването на 2021 ние успяхме да овладеем пандемията и вече сме на едно добро ниво. Във flydubai увеличихме полетите и в началото на годината вече постигнахме нива по-високи от предковидния период. През 2021 година имаме около 20% повече полети, отколкото нивата преди пандемията".

Една от причините по думите на събеседника компанията да се справя добре, е, че работи в ОАЕ, тъй като страната е  "отворена за бизнес". "Това ни позволи да привлечем бизнес търсенето, което тогава нямаше къде да отиде. Например миналата зима в Дубай видяхме рекорден брой посетители и заетост в хотелите. Това е, защото страната беше отворена за бизнес и flydubai се възползва от това". 

"В Дубай, и особено за нашата компания, ние вече сме над нивата от преди пандемията. Бизнесът се възстановява и има голямо търсене. Другият фактор, който ни помогна, е, че Дубай беше домакин на много изложения като Expo 2020 Dubai. Това беше едно от най-големите събития някога провеждани тук по отношение на броя посетители. Успяхме да добием увереност в политиките на страната. Тази година много хора се връщат и се възползват от условията в Дубай, за да основат свои бизнеси. Това също способства за възстановяването и на нашия бизнес". 

Гостът сподели, че нивата на пътуванията, особено що се отнася до бизнес пътуванията от и до Арабските емирства, ще се върнат на предпандемичните нива. "Но ако същата инфлационна среда продължи, това определено ще окаже негативно влияние върху търсенето. Някъде преди края на тази година или до началото на следващата тази реакция на пазара, ако се запазят тези условия, ще се види ясно".  

Компания flydubai е добре подготвена за повишеното търсене на пътувания, потвърди гостът. "В това отношение ние имахме голям късмет. Ние въстановихме целия си персонал, който бе в неплатен отпуск и даже назначихме нови хора. Нямаме недостиг на хора".

"Имаме увеличен капацитет с 160%. Разрастваме се и като мрежа от дестинации, а през тази година добавихме и пет нови самолета. До края на 2022 очакваме още 15-17 самолета. Имаме много бърз ръст". 

Миналата година са възстановени нивата на бизнес пътуванитята и са добавени седем нови дестинации, каза още събеседникът. "Летим до над 100 дестинации в над 50 страни по света и ще продължим да растем". 

По отношение на българския пазар Ал Гаит сподели, че компанията работи на него от 2014 година. "Дубай е важна дестинация за пътуване. Имаме много добри бизнес пътувания и отвъд Дубай, защото работим съвместно с Emirates". "Опитваме се да стимулираме и хората от нашата държава да пътуват до вашата прекрасна страна. Работим и на двата фронта, за да развием и увеличим обема на полетите".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.