В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предпази Европа от рецесията

д-р Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, "В развитие", 19.05.2022

15:32 | 19 май 2022
Обновен: 19:03 | 19 май 2022
Автор: Таня Жекова

Настоящите мерки на правителството определено не са анти инфлационни, за съжаление класическите мерки срещу инфлацията са много болезнени и включват преминаване през рецесия и висока безработица. Средствата от плана за възстановяване обаче ще помогнат на Европа да избегне рецесията тази година. Това коментира д-р Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие в ефира на „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Въпросът е какво се стремим да направим – да увеличим номиналния ръст или да се опитаме да преборим инфлацията. Мерките в момента са насочени по-скоро към стимулиране на потреблението и бизнеса, за да може икономиката да отчете ръст. Всички прогнози действително съкращават растежа, но ние говорим за реален ръст, а не за номинален. Очакваме номиналния ръст за българската икономика да бъде 15% тази година. Това означава по-големи постъпления от данъци и такси, което ще даде възможност на правителството да погаси по-лесно дълга ни и да финансира нови политики“, смята Вълков.

Той обаче добави, че очакваните повишения в основните лихвени проценти на ЕЦБ все още не са взети предвид при прогнозите за ръст тази година. „Към момента икономистите следят инфлацията дотолкова че тя да не се разпростира до други сектори, а само до горивата и храните“, уточнява той. „Всички данни, които оборват това твърдение, стряскат централните банки. Вчера видяхме че в Америка двете най-големи търговски вериги Target и Walmart публикуваха негативни прогнози за приходите си тази година, което означава че потреблението ще се влоши. Това стряска централните банки и ги прави още по-агресивни и клонящи към увеличаване на лихвите“.

Вълков отбелязва, че през последните години бизнесът и държавите в Европа „ приеха ниските лихви за даденост и това създаде нестабилно и нерационално очакване, че евтиното финансиране ще продължи завинаги“. Той припомня, че в последните месеци кредитните пазари „не са замръзнали, но са силно ограничени“ и инвеститорите стават прекалено внимателни когато купуват дълг на държави от региона. Те искат по-високи премии, а това ще окаже негативно влияние на инвестициите до края на годината.

Въпреки всичко гостът отбелязва, че има и положителна страна в създалата се трудна ситуация.

„Европа влиза в тази несигурна година по-скоро подготвена - ние влизаме с готов план за възстановяване още от миналата година. Той беше замислен като мярка за възстановяване след Covid пандемията, но сега идва в момент когато инвестициите се очаква да бъдат ударени. На практика тази липса на инвестиции ще бъде заменена с публични инвестиции, за да може 2022 да не бъде загубена, тъй като говорим за структурно определящи важни дългосрочни проекти. Това е благоприятно новина за тази година, защото ако го нямаше този план щяхме да говорим за рецесия до края на 2022“, казва той.

Вълков обаче предупреждава, че това е временно явление и не трябва да се разчита да продължи дългосрочно.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.