Инвестиционните застраховки са в основата на ръста на животозастраховането за 2021 г.

Здравко Шушков, управител на застрахователния брокер "Корпорекс България", "В развитие", 29.04.2022 г.

16:03 | 29 април 2022
Обновен: 21:32 | 2 май 2022
Автор: Даниел Николов

Въпреки войната и пандемията през последните години застрахователният пазар в България бележи траен ръст на премийния приход. Общото застраховане записва ръст от 8% за 2021 г., но делът на животозастраховането достига едва 19% от пазара, което е в силен контраст със средното ниво за ЕС. Това коментира Здравко Шушков, управител на застрахователния брокер "Корпорекс България", в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Общото застраховане за 2021 г. има малко под 10% ръст, а животозастраховането доста повече, но е доста по-малък процент от общия пазар" за разлика от редица държави в ЕС и извън него, каза Шушков.

Ръстът при животозастраховането - 30% за 2021 г. - се дължи най-вече на застраховките, свързани с инвестиционни фондове, и поведението на банките по отношение на ниските и понякога отрицателни лихви по депозитите, обясни Шушков.

Ниските лихви водят до интерес от клиентите да намерят различен от банков продукт, който им носи някаква доходност. Това е идеята на застраховката, свързана с инвестиционен фонд - да намали риска за клиента от евентуален лош резултат от инвестицията, каза Шушков.

Разпределението в сектора констрастира със средното в ЕС - 56% за животозастраховането, 19% здравно застраховане, 25% общо застраховане - като основна причина са различните законодателства в различните държави и различните преференции за данъчно облагане, които са по-слабо развити в България и търсенето е по-малко, коментира Шушков.

"И в България има продукти, които носят данъчно облекчение, но са доста по-малко, отколкото в редица западни и по-развити икономики."

Чисто субективна причина за по-ниското проникване на застраховането в страната е по-слабото развитие на икономиката, добави той.

Най-лесно и бързо засилване на застраховането може да се мотивира с промени в законодателната рамка и данъчното облагане, което "вероятно бързо ще бъде възприето от големи групи хора и автоматично ще стимулира застрахователния пазар, особено в частта на животозастраховането", каза Шушков.

В коментар за ефектите от войната и пандемията, Шушков заяви, че и двете събития са невъзможни за прогнозиране - няма статистика за ефектите на която да се стъпи, за да се изчислят премии и направят анализи.

Как да изберем най-подходящия застрахователен продукт може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.