В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Borsa Istanbul расте за трети ден

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, във "В развитие", 05.01.2022

16:11 | 5 януари 2022
Обновен: 16:56 | 5 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Borsa Istanbul расте за трети ден. Финансовите пазари в Турция са сравнително стабилни, след като по-рано тази седмица инфлацията записа най-високото си ниво от 2002. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. "Ръстът е воден от спада в турската лира, след като президентът Ердоган поиска намаляване на разходите по кредитите".

"Обикновено централните банки повишават лихвите, за да се преборят с подобна инфлация, но Ердоган има неортодоксални възгледи и смята, че високите лихви предизвикват ръст на инфлацията, а не я понижават. Под натиска на президента Ердоган централната банка намали основната лихва с 500 базисни пункта от началото на септември".

Това срина лирата до многогодишно дъно и я направи най-зле представяща се валута от развиващите се пазари за миналата година, допълни Демокан. "Лирата изтри 44% от стойността си – най-лошо представяне от десетилетия".

Днес турската валута отслабва леко до 13,4 за един долар, каза събеседничката и допълни, че доходността по 10-годишните държавни облигации спада от рекордно високите нива преди няколко седмици, но все още остава над 24%. 

Вижте целия коментар във видеото.