В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българският потребител е консервативен и скептичен, а пандемията катализира тези нагласи

Добромир Живков, управител на Market Links и Катя Димитрова, управляващ партньор на Интерпартнерс Груп

16:25 | 20 декември 2021
Обновен: 19:39 | 20 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Тази, така или иначе изградена култура на българския потребител, да готви вкъщи, да цени домашния уют и прекарването на време около трапезата, споделено с близки, приятели и роднини, тази култура се затвърждава през периода на пандемията. Това каза Добромир Живков, управител на Market Links, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. По думите му "въпреки по-ниските ни страхове от заразяване, ако отидем в заведение" в сравнение с потребителските нагласи в съседни държави, намаляването на посещенията на ресторанти и други места за обществено хранене се е случило "естествено". 

Добромир Живков, заедно с Катя Димитрова, управляващ партньор на Интерпартнерс Груп, коментираха в студиото данните от проучване на потребителските навици с фокус върху храни и напитки, проведено от Интерпартнерс Груп, съвместно с Market Links.

"Пандемията върна на дневен ред чисто човешките ценности. Семейството и дома в центъра на една социална единица са част от тях. Това е много важно, и от човешка, и от комуникационна гледна точка. Именно и заради това и дистанционната работа, и домашният офис са толкова широко коментирани, защото размиха една граница и това е важно за всички нас - за работодателите, за самите хора и за комуникаторите", каза Димитрова. 

На въпроса как комуникират брандовете Катя Димитрова отговори, че в началото на пандемията комуникационните послания са минали "в посока подкрепа, емпатия, разбиране и беше абсолютно неприемливо да продават директно в ситуация, в която потребителят не непременно имаше възможност да купи или да потребява техния продукт или услуга".

"Бизнесът се ориентира много бързо. Българите сме адаптивни и мисля, че и проучването го показва. Комуникационните послания бързо се върнаха към оригиналност и с доза хумор, за да ни разсейват от мрачното настроение в пандемията. Ако очертаем два етапа - емпатията и след това връщането на хумора и оригиналността в средата, то към днешна дата двете неща са важни, както и дългосрочност и устойчивост на брандовете". 

Според гостенката "тенденциите, въпреки че бяха забавени от пандемията" са към все по-голямо значение на устойчивостта. "Един устойчив бранд може да вдигне продажбите си с до 30%, само заради факта, че е устойчив, ангажиран с кауза или има позитивен обществен отпечатък. Бавно или бързо тези процеси в нашето общество ще продължат. Във все повече корпоративни проучвания се забелязва, че потребителите открояват като нещо важно за бранда посоката, целта, общественият отпечатък и брандовете се стремят към това. Докладите за устойчиво развитие, които не само големите, но и средните и малки компании разписват, показват, че бизнесът се движи в тази посока. За мен добрата новина е, че все повече български компании се стремят към устойчивост". 

По отношение на пазаруването на храни онлайн гостите обясниха: "Българският потребител е относително консервативен и изключително скептичен, а пандемията катализира тези нагласи". "Голяма част от брандовете нямаха добре развити електронни магазини, нямаше верига, която може бързо да осигури онлайн доставки. Да не говорим, че и веригите не работеха толкова бързо в ситуация на пандемия. Много брандове наваксаха бързо, за да може да комуникират с потребителите. Очаквам тази тенденция да продължи. Ние, българите, сме доста дигитални - у нас интернет разпространението е на много високо ниво. Просто процесът на промяна на нашата психологическа нагласа към нещо, което се пазарува онлайн, е по-бавен. Такава е нашата народопсихология. Въпреки това там има огромен потенциал.

"Като говорим за онлайн търговията обаче не бива да гледаме на това като на абсолютен заместител на офлайн общуването на брандовете с техните потребители. Тенденцията в комуникацията е тя да минава в почти директна комуникация в малки групи хора. Брандовете и компаниите намират своите потребители там, където са те. Някаква част са онлайн, друга част не са и скоро няма да бъдат. Задача на брандовете е да ги намират там, където са за да могат да продават". 

Как се отразяват на потреблението инфлационните притеснения? Съществува ли сезонност в потребителските нагласи?

Вижте целия коментар във видеото.