Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемът с недостига на зелени площи в София може да бъдe разрешен чрез икономически стимули

Eлица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“, „Бизнес старт“, 15.07.2021

11:52 | 15 юли 2021
Обновен: 13:05 | 15 юли 2021
Автор: Александра Попова

През последните 30 г. София не е отчуждила нито един имот, за да разшири парковете си и зелените си клинове. В момента съвместно и с колегите от Софияплан се подготвяме да разработим нов модел, който не само да реализира паркови площи и озеленяване върху частни терени чрез отчуждаване, а да може да се създадат други икономически модели и стимули, където собствениците на тези терени да могат да получават приход от това, че върху техните терени има дейности, свързани с паркове и зеленина. Това коментира Eлица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Посоката е следната - ако върху една цяла паркова територия има различни икономически дейности като спортни комплекси и зали, заведения, собствениците на тези терени, без да има нужда да бъдат отчуждени, биха могли да получават приходи от това, че се случват тези дейности в рамките на тяхната територия".

Ако човек може да получава приход от своята собственост, не е необходимо той да я продава. Зелените клинове са много важни за всеки един град – те са свързани с биоразнообразието, както и със справянето с наводнения. Не трябва да гледаме на зелените територии като на проблем, а като необходимост, добави още Елица Панайотова. 

През октомври 2020 г. столичната община заедно с още 15 града от цяла Европа се включи в състезанието на наградата „Зелена столица на Европа“ 2023 г.. В края на миналата седмица Европейската комисия публикува резултатите от оценката на документацията, като експертите са класирали София сред финалистите заедно Талин, Краков и Хелзингборг.

„Наградата съществува от 2006 г., като ЕК официално прави този конкурс от 2008 г. Награждават се градове, които са постигнали напредък в проблемни за тях области. Целта на европейската институция е да мотивира градските администрации и градовете да се развиват и да стават все по-приятни за живеене“, разказа гостът.

„Това е втората година, в която подаваме кандидатура. Миналата година също бяхме напред в класирането - от 18 участници София се класира на 7-мо място. Тази година градовете са 16 и ние сме в четворката. Финалистът ще стане Зелена столица на Европа през 2023 г.".

Един от документите, който беше посочен като много положителна стъпка, е изработването на визия за София от Столичен общински съвет. Журито преглежда всичко направено от града за период от 5-10 г. и сравняват къде е бил градът преди време и сега, каза гостът.

Елица Панайотова коментира и новината за въвеждане на нискоемисионни зони в центъра на София до 2023 г.

"Всеки, който пътува и се интересува знае, че това е устойчива тенденция във всички големи градове – намаляване на използването на частния автомобил и ограничаването на влизането на най-натоварените зони".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.