Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Туристическият бранш разчита прекалено много на държавата

доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, „Бизнес старт", 22.06.2021

11:49 | 22 юни 2021
Обновен: 11:10 | 23 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Има голям разнобой вътре в бранша и това е проблем според мен. Причината е, че твърде много бизнеса се облегна на държавата, на администрацията. При тези промени в политическите сили и изборите изобщо - секторът остана в очакване. Това каза доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

„При сменящи се администрации браншът можеше да реагира по друг начин. Ние имаме търговски представители зад граница. Те не правят нищо друго освен да популяризират българското производство или българския туризъм. Ето например, ние имаме представителство във Варшава. Полша е уникален пазар, който ние продължаваме да не разбираме“, поясни доц. Йорданов.

Според госта, България не се е възползвала достатъчно да комуникира факта, че сме сигурна зона в пандемията. Така губим потенциални туристи в посока други наши конкуренти.

По думите му, съществуват и други фактори в туристическия бизнес, които „са просто непреодилими“. Такъв е човешкият ресурс.

„Човешкият ресурс е най-важния. Тази година, заради разколебаванията ще отвори ли един хотел или не, ни доведе до това, че няма екип, който да се менажира и да изпълнява функциите на обслужващ персонал. До една-две години фалитите ще бъдат там, където собствениците не са разбрали, че най-важният фактор е човека, който обслужва друг човек“, добави експертът.

Доц. Йорданов е на мнение, че уикенд туризъм има, но той е свързан с това, че хората от големите градове предпочитат малките къщи за гости и малките уютни хотели, предимно по южното ни черноморие. Също, той смята, че липсват условия за къмпингуване у нас и затова трябва да се дадат съответните права на кметовете, с условието да се съхранява природата.

Доц. Йорданов каза още, че се надява този летен сезон да бъде малко по-успешен от миналогодишния. Според него разочарованията няма да бъдат малко и фактът, че наведнъж ще пристигнат доста големи тълпи хора, е възможно да доведе до не толкова добре обслужени клиенти.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.