Cisco Systems продължава да страда от недостига на чипове

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 20.05.2021

13:11 | 20 май 2021
Обновен: 13:46 | 20 май 2021
Автор: Надя Манова

Един от най-богатите предприемачи в Китай, Джан Имин, изрази желание да се оттегли от поста си на изпълнителен директор на компанията собственик на социалната мрежа TikTok - ByteDance, която той основа, до края на тази година. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„ByteDance е най-високо оценяваният стартъп в света, изчислява Bloomberg“, каза главният редактор на Investor.bg, Бойчо Попов.

Милиардерът Джан обаче не напуска съвсем компанията, а ще остане неин  председател, но планира да се откаже от повечето си ежедневни задължения, стана ясно по време на разговора.

„Всъщност, липсват ми някои от уменията, които правят един мениджър перфектен “, признава той в обръщение към колегите си“, цитира Попов Джан Имин.

„Според списание Hurun“ (китайският еквивалент на Forbes) личното състояние на 38-годишния Джан Имин надхвърля 50 милиарда долара“, съобщи още Попов.

По време на разговора бяха коментирани акциите на Cisco Systems, които поеха надолу. Това се случи.  след като компанията заяви, че нейната рентабилност се свива заради разходите за осигуряване на компоненти, необходими за увеличаващите се  поръчки, предизвикани от възстановяването на разходите за компютърни мрежи.

„Подобно на много други компании, Cisco изпитва недостиг на чипове, с които да може да отговори на нарастващото търсене, докато световната икономика се възстановява  от най-лошата пандемична рецесия. Cisco обаче плаща повече за компонентите и дори е принуден да плаща допълнителни такси, за да ускори доставките“, посочи Бойчо Попов.

„Имахме няколко възможности за избор, бихме могли да кажем „не“ и клиентите ни ще страдат, а ние ще страдаме през следващите няколко години, защото ще загубим дял за сметка на тези, които казват „да““, цитира Попов Робинс в интервю за Bloomberg.

„Главният финансов директор Скот Херен заяви, че очаква този дефицит да продължи до края на 2020 г. При липса на ограничения, прогнозите за приходите на Cisco биха били по-високи“, посочи още Попов.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg