Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Данъчната реформа е големият пропуск в Националния план за възстановяване

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ, Бизнес старт, 26.04.2021

10:55 | 26 април 2021
Обновен: 10:55 | 26 април 2021
Автор: Николета Рилска

Голям структурен проект, който да трансформира чaст от националните данъци в местни и да проправи път към децентрализация, така и не намери място след третата редакция на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Европейската комисия ясно каза на държавите членки, че този ресурс и тези планове не са просто за инвестиции, те са планове за реформи... Това е най-важната реформа, която НСОРБ искаше да види от плана”, посочи Георгиева.

“Данъчната реформа в посока трансформиране на част от националните данъци в местни е една добра реформа и една добра политика, която ще даде достатъчна независимост на местните власти”.

Според Георгиева най-удачният път пред България е да внесе до 30 април плана си в ЕК и след това да се чистят спорните проекти. Тя отбеляза, че това е така, защото държавите, чиито планове бъдат одобрени навреме, ще получат по 13% авансови плащания.

Георгиева посочи, че общините се разпознават като изпълнители на почти половината от мерките и политиките, заложени в плана. Тя изтъкна необходимостта от “ясно описан механизъм, по който ще се интервенира”.

Гостът коментира и обвързването на плана със “зелената трансформация”. По нейни думи е необходимо да има възможности за финансиране на общински проекти за водородни инсталации.

“Ако ще се дава възможност за инвестиции във водородни инсталации, то всички заинтересовани страни трябва да имат достъп до този ресурс, за да могат да реализират проекти”.

По отношение на мерките срещу пандемията Георгиева заяви, че общините са направили всичко възможно, спрямо инструментите, с които разполагат, да помогнат на затворените бизнеси. По нейните думи именно общините са едни от най-стабилните работодатели, като всички около 30 хиляди техни служители запазват заетостта си.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.