Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кадровата криза в здравния сектор е най-голяма в общинските болници

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, Бизнес старт, 23.04.2021

13:44 | 23 април 2021
Обновен: 13:44 | 23 април 2021
Автор: Николета Рилска

Пандемията показа, че кадровата криза в здравния сектор у нас е огромна. Най-сериозен недостиг има в общинските болници, които са по-отдалечени от големите градове. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Според Тотев има начин за привличането на млади медици у нас, но трябва да бъдат решени предизвикателствата в сектора.

“Липсва перспектива за кадрово израстване, липсва законова защита”, изтъкна гостът. Той посочи, че донякъде възнаграждението на медиците се увеличава заради пандемията, но то е недостатъчно, за да покрие нуждите и изискванията им, което ги кара да се насочват към по-големите градове, а често и към чужбина.

“При сестрите не става дума за криза, а за катастрофа, която в момента е налице”.

“Бакалаврите по здравни грижи са в пенсионна възраст, младите напускат страната заради липсата на перспектива и финансова стабилност... Няма кой да смени тези, които са по на 70 и повече години и все още са в системата”, изтъкна Тотев.

Той коментира и опасността от четвърта вълна на Covid-19 у нас през есента и готовността на общинските болници. Според Тотев лятото трябва да се използва за анализи и прогнози от експертите, да се разчертаят планове и те да се следват неотлъчно.

“Още в началото на пандемията заявихме, че общинските болници не са подготвени да лекуват пациенти с Covid-19... Има изисквания, които много стриктно се спазват извън епидемична ситуация. Когато обаче дойде епидемията, изведнъж всичко се загърби”, припомни Тотев.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.