Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Български финтех стартъп привлече рекордно финансиране от основателите на банка Capital One

Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, "Бизнес старт", 20.04.2021

11:41 | 20 април 2021
Обновен: 12:44 | 20 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Българският финтех стартъп Payhawk в началния си стадий на развитие беше подкрепен от фондове като Eleven Ventures и Earlybird Digital East. Сега успяхме да привлечем 32 млн. лв. в Серия А финансиране. Рундът е оглавен от американския фонд QED Investors, зад който стоят основателите на банката Capital One в САЩ и който е инвестирал досега в 18 финтех „еднорози“ като Klarna и Nubank. Привлечената сума е рекорд за Серия А финансиране в България. Това заяви Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите на Борисов най-голямата трудност при привличането на капитал в момента е да докажеш на инвеститорите, че имаш бизнес модел, който е изключително конкурентен на фирмите от западния свят и че може да правиш това с екип от България.

"Оценката на компанията не се затрудни заради кризата, тъй като серия "А" финансиране се фокусира върху екипа, потенциала на пазара и какво е успяла да покаже компанията до момента. Това всъщност беше определящ фактор и ние като цяло не планирахме да затваряме този рунд, но имахме доста добри резултати през последните 6 месеца от 30% растеж на месец"

"Това позволи на повече фондове да се заинтересоват", коментира изпълнителният директор на Payhawk, пояснявайки, че затова са решили да направят тази стъпка година по-рано.

"Актуалната оценка на компанията след този рунд е 80 млн. долара, като ще използваме набраните средства за талант и хора. Екипът е най-важното нещо за компанията и затова първото нещо ще бъде да го разширим в България и чужбина".

От разговора стана ясно, че основните чуждестранни пазари на Payhawk са Великобритания, Германия и Испания, като компанията се стреми да стъпи на пазарите в Нидерландия и САЩ.

"Има изключително много международни компании, които са базирани в Нидерладния. Ние таргетираме или бързо развиващи се компании, или международни, които имат офиси на много локации. Управлението на финансите става доста сложно, когато една компания има офиси в 10-12 европейски града, като ние предлагаме решение и системи, които консолидират тези разходи чрез нашите карти и платежни инструменти".

В зависимост от темпа на развитие, пазара и други фактори, Payhawk би се превърнала в компания „еднорог“ /с оценка от 1 млрд. долара/ най-рано след 3-4 години. Всеки капитал, който се привлича в България, е успех за екосистемата у нас, коментира гостът.

"В Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено 20% от средствата да бъдат инвестирани в дигитализация. Тези средства би трябвало наистина да се използват, тъй като българският частен сектор е доста конкурентен в цяла Европа, но от гледна точка на обществени услуги сме доста назад".

В разговора беше засегната и темата за дигиталните валути, които се подготвят от някои централни банки, като Христо Борисов коментира, че първо трябва да се изработи добра регулаторна рамка и да се види как компаниите ще функционират съгласно тази рамка.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.