Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България закъсня с въвеждането на телемедицината при лечение на пациенти с Covid-19

Д-р Галинка Павлова, бивш заместник-председател на Български лекарски съюз, Бизнес старт, 29.03.2021

12:09 | 29 март 2021
Обновен: 12:09 | 29 март 2021
Автор: Николета Рилска

Получава се закъснение в хоспитализацията на пациенти с Covid-19, които наистина имат нужда от лечение в болница, и това е големият проблем у нас. Това заяви д-р Галинка Павлова, бивш заместник-председател на Български лекарски съюз, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“България закъсня с въвеждането на телемедицината при лечение на пациенти с положителни тестове за Covid-19”.

По думите на госта сред основните предизвикателства в сферата е фактът, че нормативната ни база не е регламентирала въвеждането на това лечение в извънболничната помощ.

“Въпросът е навреме да откриваме тези, които трябва да се лекуват в болница”.

Павлова коментира и създаването на експертен съвет в помощ на бременни и родилки с Covid-19 у нас. Според нея вероятно ще има телефони, на които даденото лечебно заведение ще се свързва с този съвет, за да се обсъжда всеки конкретен случай.

По отношение на ваксинациите и причините за изоставането на България експертът изтъкна, че ситуацията се дължи на дефицита на ваксини и неритмичните доставки, което е грешка в политиката на Европейския съюз като цяло.

Тя отбеляза, че има отлив на желаещи да се ваксинират с дозите на AstraZeneca, след като ваксинациите с тях бяха преустановени поради опасения за сигурността.

Павлова разказа, че в диагностично-консултативния център, в който работи, преди кризата около компанията е имало по 60 желаещи да се ваксинират с нейни дози на ден, а сега те достигат до 15 души.

Според госта доверието в тази ваксина може да се върне с времето.

“Липсва информационна кампания у нас. Всичко това, което се формира като мнение, е от различни изказвания на различни лица”.

Павлова не очаква въвеждането на още по-строги мерки у нас, стана ясно от разговора, като нейните прогнози са силата на пандемията да намалява.

“Ще има следващи вълни, но няма да са с тази сила, която е в момента, при положение, че постигнем т.нар. групов имунитет от преболедували и ваксинирали се”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.