Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple планува да пусне на пазара устройства за смесена реалност през 2022 г.

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 05.05.2021

11:06 | 8 март 2021
Обновен: 11:06 | 8 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple планира да пусне на пазара своите устройства за смесена реалност в средата на 2022 г., последвани от очила за добавена реалност до 2025 г. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, цитирайки запознати лица, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Предвижда се, че пътната карта на продуктите за смесена и добавена реалност на Apple включва три фази: тип каска до 2022 г., тип очила до 2025 г. и тип контактни лещи до 2030–2040 г.“, добавя Попов, цитирайки анализатора Минг-Чи Куо.

„Смята се, че подобният на каска продукт ще предлага преживявания от разширената и виртуалната реалност, докато продуктите с очила и контактни лещи вероятно ще се фокусират върху приложения с добавена реалност“.

„Няколко прототипа на устройствата за смесена реалност на Apple в момента тежат 200-300 грама, но крайното тегло ще бъде намалено до 100-200 грама, ако Apple успее да реши технически проблеми. Това би ги направило и значително по-леки от много съществуващи подобни устройства“, коментира още главният редактор на Investor.bg

Поради сложния дизайн се очаква джаджата да бъде на цена около 1000 долара в САЩ в съответствие с цената на „iPhone от висок клас“.

„В съответствие с предишни слухове джаджите ще бъдат оборудвани с Micro-OLED дисплеите на Sony и няколко оптични модула. Според анализатора устройствата ще бъдат „преносими“ с независима изчислителна мощност и съхранение, но не наистина „мобилни“ като iPhone.“

Попов коментира и новината, че американските власти са поставили китайския производител на смартфони Xiaomi в черния списък като компания с военни връзки отчасти заради награда, присъдена на основателя на компанията за заслугите му към държавата.

„Лей Джун, главен изпълнителен директор и основател на Xiaomi, е получил наградата

„Изключителен строител на социализма с китайски характеристики“ през 2019 г. от Министерството на индустрията и информационните технологии. Xiaomi рекламира наградата на страницата с биография на Лей на уебсайта на компанията и в годишния си отчет“, пояснява Попов.

„Наградата - заедно с амбициозните инвестиционни планове на Xiaomi за усъвършенствани технологии като 5G и изкуствен интелект – е била достатъчна причина за американското Министерство на отбраната, за да добави през януари Xiaomi към списък на компаниите, които подкрепят китайската армия. Включването в „черния списък“ забранява на американците да инвестират в компанията, която е третият по големина производител на смартфони в света.“

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да видите на Investor.bg