Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пропуснатите години за икономиката ни ще са повече от три

Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 17.02.2021

11:55 | 17 февруари 2021
Обновен: 12:04 | 17 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, но сега ще са повече. Това каза Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Очакванията за възстановяването се влошават. В същото време чакахме много по-лош сценарий за спада, но той не се оказа чак толкова голям.“

„Износът започва да се възстановява, като износът през декември е дори по-голям от декември 2019 г.“, обясни още старши икономистът.

По думите на Калоян Стайков износът показва оптимизъм, макар че крайното потребление не чертае същата тенденция.

„Въпреки подобряващата се тенденции като цяло въпросителните остават много“. 

„Темпа на икономическо възстановяване зависи от намаляване на ограниченията, връщането на туристите и ако износът се възстанови устойчиво, то може да очакваме и по-бързо възстановяване на икономиката“, заяви Калоян Стайков

Той обясни, че кризата удря различните страни по различен начин, като в случая с България дори се стига до парадокс. 

„Хем икономиката се възстановява добре, хем антикризисните мерки не бяха доста всеобхватни“. 

Гостът коментира и Плана за възстановяване на България. Според него не е ясно каква е целта, но е ясно, че трябва да се изхарчат парите. 

"Другият основен проблем е, че плановете за изпълнение на тези реформи са много отдалечени в бъдещето, докато идеята на самия план е те да са максимално приближени към настоящия момент, т.е. сега да се инвестират тези пари, за да може максимално бързо икономиката да се трансформира, да се приспособи към новите условия и съответно да започне възстановяването."

"Трябва максимално бързо да се трансформира икономиката. Ако възстановяването започне през 2025 г., тогава вече ще е късно", изтъкна старши икономистът в Института за пазарна икономика.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.