Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Николай Кръстев: Българо-македонските отношения са в криза

Николай Кръстев, журналист, Бизнес старт, 11.11.2020

10:09 | 11 ноември 2020
Обновен: 11:57 | 11 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Българо-македонските отношения са в криза и това е факт. За три години югозападната ни съседка промени изключително много тона си към София в положителен аспект. Но политиката на вето, която България подготвя за 17 ноември, макар и ефективна на дипломатическата сцена, в този случай не е правилна, тъй като демокрацията в Република Северна Македония е изключително крехка. Това заяви Николай Кръстев, журналист, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Условията, които България поставя, са изключително сложни. Историята, признаването на езика и идентичността в продължение на 11-годишното управление на Груевски не бяха адресирани.  България не би трябвало да очаква от Северна Македоня за трите години, които управлява правителството на Заев, да навакса тези пропуски".

По думите на Николай Кръстев през последните седмици се наблюдава широко активизиране на опозицията в югозападната ни съседка, но "въпреки че сегашното правителство притежава 61% от подкрепата на политическите фракции, това не означава, че коалицията не е крехка".

"Стана ясно в Скопие, че опозиционния лидер Християн Мицковски на ВМРО-ДПМНЕ е започнал предварителни разговори с две албански партии по отношение на предостоящите догодина местни избори. Напълно вероятно е тази коалиция да се окаже впоследствие предвестник на по-мащабна опозиционна сила".

В заключение журналистът изрази мнение, че постигането на компромис между София и Скопие е трудно, но не и невъзможно. 

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предването "Бизнес старт" може да видите тук.