Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

“Право на ремонт”: Как ЕС цели да удължи живота на електроуредите?

Бори Йорданова, екологично сдружение "За Земята", Бизнес старт, 27.10.2020

10:43 | 27 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

“Право на ремонт” е инструмент на Европейския съюз, чиято цел е да принуди производителите на електроуреди да изпълняват определени стандарти при създаването им, благодарение на които хората да започнат да предпочитат да ги поправят, а не директно да ги заменят. Това каза Бори Йорданова, екологично сдружение "За Земята", в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Целта на “правото на ремонт” е да се имплементира т.нар. удължена отговорност на производителите”, посочи Йорданова. Тя обясни, че това значи при дизайна на самите продукти да се влага мисъл за това как ще протече жизненият им цикъл след пускането им на пазара.

“Ние, като общество, трябва да спрем да произвеждаме огромни количества устройства, защото нямаме нужда от тях, а когато ги създаваме да влагаме мисъл за това те да са устойчиви във времето”.

Йорданова отбеляза, че рециклирането не е универсално решение в принципите на кръговата икономика, като преди да се стигне до него трябва да се направи лесна и достъпна поправката.

Вижте видео материала с целия разговор.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.