Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мобилизацията за гласуване е най-голямото предизвикателство пред Тръмп

Христо Панчугов, политолог, Бизнес старт, 21.10.2020

10:38 | 21 октомври 2020
Обновен: 12:36 | 21 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Непопулярността не е толкова голям проблем за Доналд Тръмп, колкото мобилизацията за гласуване. Необходимо е да се извади вота в ситуация на коронавирус. Опитът да се мобилизира подкрепа е това, което ще се окаже ключово. Така политологът Христо Панчугов коментира последните събития около кандидатпрезидентската надпревара в САЩ в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Позитивният тест на Тръмп за коронавируса не промени нагласите на избирателите, но върна дебата към справянето на администрацията с пандемията”, посочи Панчугов. Той отбеляза, че по-голяма част от населението в САЩ не е доволно от реакцията на Вашингтон към пандемията.

Панчугов коментира и възможните промени в рамките на НАТО при смяна на администрацията в Белия дом.

“С оттеглянето на Барак Обама стана ясно, че няма как да се поддържа доминацията на САЩ без активно присъствие в международната политика. Това администрацията на Тръмп не направи - тя провали споразумението между САЩ и Европейския съюз, измисли кризи със Северна Корея и Китай, но нито едно от тези неща не доведе до положително развитие за икономическото състояние на американците и за външната политика на САЩ”, посочи политологът.  

По неговите думи Европа трябва да разчита на предвидим и ангажиран партньор след изборите в САЩ.

“Партньор, на който може да се разчита, и който участва споделено в разрешаването на международни кризи, със сигурност е за предпочитане от ЕС”.

Според Панчугов при президентство на Байдън има възможност за възстановяване на добрите отношения между САЩ и Китай, включително търговските, от които да се търси взаимна изгода.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.