Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Планът на ЕК да регулира криптоактивите може да охлади пазара

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп" и съосновател на Sofia Crypto Meetup общество, Бизнес старт, 29.09.20

10:37 | 29 септември 2020
Обновен: 11:54 | 29 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Законодателните предложения на Европейската комисия за регулиране на криптоактивите са положителна стъпка, защото ще се даде повече яснота в сектора. Но от друга страна може да се повтори случилото се в САЩ през 2015 г., когато бе въведен т.нар. "битлиценз" - той беше толкова труден за получаване, че много компании се отказаха. Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп" и съосновател на Sofia Crypto Meetup общество, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Драмалиев посочи, че се очаква регламентът на ЕК за криптоактивите да е готов през 2024 г. 

"Четири години са много време. Това е цяла вечност в криптосвета. През това време ще има обсъждания на европейско ниво, както и обществено обсъждане. Ще бъдем свидетели и на нов халвинг на биткойна. Може би ще има големи хакове в сферата. Или няма да има. Това ще подтикне регулаторите в една или друга посока". 

Според него целта на тази регулация е защита на европейския потребител и на европейския криптоинвеститор, въпреки че "това малко спира тези инвеститори да участват в по-интересни проекти".

Драмалиев смята още, че регулацията е насочена по-скоро към стейбълкойните. 

"Тетърът и стейбълкойните носят систематичен риск, така че може би е хубаво да има регулация там". 

Владислав Драмалиев е на мнение, че някакво ниво на защита е необходимо, но така или иначе след бума на криптовалутите през 2017 г. инвестиорите вече са по-внимателни. 

"Няма силно осезаема мания към продукт с неясен капацитет на екипа и висящи обещания. Сега нещата са по-охладени", коментира той. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.