Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският бизнес не използва ефективно суперкомпютъра

Проф. Светозар Маргенов, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, Бизнес старт, 21.09.2020

10:43 | 21 септември 2020
Обновен: 17:18 | 21 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Българският бизнес не използва достатъчно ефективно суперкомпютъра „Авитохол“. Надявам се това да не се случи с новия суперкомпютър, който се очаква да бъде инсталиран и пуснат в експлоатация в „София Тех Парк“ през 2021 г. Това заяви проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проф. Маргенов обаче обясни, че има постоянно партньорство с бизнеса, но това не е достатъчно.

„Големият бизнес се очаква да бъде по-активен при използването на новия суперкомпютър, тъй като той може да си позволи по-големи и мащабни проекти, които изискват такива суперкомпютърни симулации.“

„България заема своето достойно място в света на високите технологии - бяхме в топ 500 със суперкомпютъра си „Авитохол“. В продължение на години водещи бях САЩ, а в последната класация на първо място е японска машина“, обясни гостът.

По думите му големите обеми данни сами по себе си не водят до нищо, тъй като те трябва да бъдат обработвани и без суперкомпютрите проектите в областта на Big Data не могат да се реализират.

В петък Европейската комисия представи предложения в областта на изчисленията със суперкомпютри. Идеята е ЕС да запази и укрепи водещата си роля в областта на високопроизводителните изчислителни технологии, като инвестира 8 млрд. евро в следващото поколение суперкомпютри.

„В рамките на този бюджет се очаква реализация на амбициозната идея за създаване на екзаскейл компютинг – система, която ще извършва 1 000 000 000 милиарда аритметични операции в секунда“, обясни проф. Маргенов.

Но средствата може да се окажат недостатъчни, ако се сравнят с инвестициите в тази област, които се правят в САЩ, Китай и Япония, допълни той.

Повече за предстоящия през 2021 г. международен форум в областта на високопроизводителните изчисления, който се организира от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.