Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЦИД: Има неразбиране в управляващото мнозинство за причините за протест

Димитър Марков, директор Правна програма в Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 03.09.2020

10:07 | 3 септември 2020
Обновен: 12:28 | 3 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Приоритетите в работата на новата сесия на Народното събрание трябва да са свързани със справяне с последиците от кризата. Това изисква финансови средства, а голяма част от тях ще преминат през бюджета. Той също е от съществено значение. Преодоляването на последстивята ще бъдат във фокуса на общественото внимание. Това заяви Димитър Марков, директор Правна програма в Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Качеството на законодателния процес още преди протеситте не е високо. Наблюдава се тенденция на прибързано и конюнктурно правене на закони. Под натиска на протестите това нещо може да се влоши повече".

Според госта се залага повече на демонстрация и показност.

"Внася се проект за нова конституция прибързано. Оценката на въздействието до голяма част е формална. В хода на обществените обсъждания на голяма част от законпроектите не се вземат предвид никакви коментари от другите заинтересовани страни. Проектът, внесен от правителството, претърпява драстични промени в Народното събрание. Това, което излиза от пленарната залата, има малко общо с текста, преминал оценка на въздействието", допълни Марков.

"Забелязва се неразбиране в управляващото мнозинство за причините и мотивацията на хората за протест. Има разминаване в гледните точки".

Според Димитър Марков промените в действащата конституция не са мотивирани от обществена нужда.

Като първи основен недостатък, който вече е оттеглен, той посочи предоставянето на законодателна инициатива на съдебната власт и прокурорската колегия.

Липсата на промени в съдебната власт според него е втори недостатък. 

Димитър Марков взе отношение и по темата за машинното гласуване, което според него е задължително.

"Експерименталното му въвеждане бе успешно", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.