Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Иван Нейков: В България няма доставчици на социални услуги

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, Бизнес старт, 28.08.2020

10:47 | 28 август 2020
Обновен: 12:15 | 28 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Предупреждението на Световната банка, че пандемията от коронавирус може да обърне тенденцията от 90-те години за намаляване на крайно бедните хора по света и увеличаване на неравенството, няма да засегне само най-бедните държави. Дори тези, където минималният доход е над 1.90 долара също ще пострадат. Това заяви Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър, в предването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Никой не е застрахован, тъй като прогнозите сочат, че свиването на икономиката тази година ще бъде в диапазона между 5 и 6 на сто. Това, ще доведе и до свиване на доходите. В България броят на безработните е нараснал с 250 хиляди души, като 30% от децата са на границата на бедността. Именно поради липсата на система за професионално ориентиране, тези деца ще бъдат изгубени за пазара на труда за много дълго време.

Иван Нейков заяви, че понятието „бедност“ има различни отражения в България и останалите държави. „Бедността у нас е субективна оценка и хора с високи доходи също могат да се чувстват бедни“, коментира гостът.

„Линията на бедност в България се използва като ориентир за отделните системи на социалната политиката и служи като база за изчисляване на помощите на хора в неравностойно положение. Към момента тя възлиза на 363 лв, но съжаление новата наредба, пусната за обнародване, отменя предишният обективен модел на изчисление. Решаващата дума ще има министърът на труда и социалната политика“
 

Според Иван Нейков фокусът на правителствените ресурси трябва да бъде насочен в две направления -  първо, хората границата на бедността трябва да имат възможност за квалификация и преквалификация и второ, разбирането за социална политика трябва да бъде основно променено, за да се помогне на крайно бедните. Големият дефицит в системата не е толкова липсата на пари, а липсата на доставчици на социални услуги. Това трябва да е фокусът през следващите години. 
 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите  тук.