Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Данаил Кирилов не успя да извърши ключови реформи в правосъдието

Миряна Илчева, старши анализатор в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 27.08.2020

11:32 | 27 август 2020
Обновен: 14:03 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Едно от отрицателните явления, с които се свързва името на правосъдния министър в оставка Данаил Кирилов, са неудачните и подменени законодателни реформи. Една от ключовите реформи, които се очакваха и продължават да се очакват, е създаването на механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, но той го пакетира с търсене на отговорност и механизъм за отстраняване на председателите на върховните съдилища. Това каза Миряна Илчева, старши анализатор в Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Редица ключови документи на правото на ЕС, особено в наказателния процес, изостават значително от тяхното транспониране. Много реформи бяха забавени. Малкото, които бяха лансирани, биват сочени като подмяна".


Тя коментира, че в момента се отдалечаваме от свикването на Велико народно събрание и започване на процедура по обсъждане на проект за нова Конституция. "Надделява възгледът, че това е само политически ход за печелен време. Много от тези проемни, които бяха представени като кардинални, могат да бъдат направени от Обикновено народно събрание", допълни тя.

Илчева заяви, че наследникът на Кирилов трябва да излезе от законодателната криза, която се превърна в политическа.

Вижте видео с целия разговор.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.